сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Плащаме тока в 30-дневен срок до края на извънредното положение

Плащаме тока в 30-дневен срок до края на извънредното положение

Удължава се срокът за плащане на сметките за ток на домакинствата от 20 на 30 дни, заяви на брифинг в Министерския съвет енергийният министър Теменужка Петкова.

70% от домакинствата са платили фактурите си за ток навреме и не са се възползвали от удължения срок за погасяване на задълженията към енергийните доставчици, обясни Петкова.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: 26% са всъщност плащания, които хората са извършили в рамките на удължения срок вместо 10-20 дни.

Има абонати, които са предпочели да отсрочат фактурите си за ток.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: Подписани са над 10 500 споразумения за този период от време, индивидуални споразумения с битови потребители свързани разрсрочване на техни плащания. Няма нито един битов клиент,който да му е спряно захранването поради неплащане.

Петкова увери, че няма забавяне на разплащанията между енергийните предприятия, поради което маже да се удължи срока на плащане на битовите сметки.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: Финансовата система на енергетиката, в част електроенергетика е стабилна. И на тази база с моя заповед от днес срокът, свързан с възможността плащане на сметките от страна на битовите потребители се удължава, като от 20 този срок става на 30 дни.

Заради епидемията се отлага излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток, което трябваше да се случи на 1-ви юли.

Енергийният министър заяви, че не се предвижда отлагане на сметките за парно. Тя уточни, че до дни КЕВР трябва да посочи с колко ще преизчислят фактурите ни за настоящия отоплителен сезон, заради поевтиняването на газа с 40 % отминалия август до края на март тази година, което не е отразено от топлофикационните дружества.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: Хората трябва да бъдат спокойни, че на база на това преизчисление на тази разлика ще бъде взета предвид и ще им бъде приспадната.

Петкова обясни, че продължават работата по големите енергийни поректи АЕЦ „Белене“, интерконекторът с Гърция и „Балкански поток“.

Източник: news.bnt.bg

1 коментар

  1. Пращам сметките като взема пенсията.20-30 дена, плащам аз.15лв. за хляб, 4лв. за бял боб, малко картофи , леща и чакаме следващата пенсия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Абитуриентите ще имат изпращане при осигуряване на предпазни мерки

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна...

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...

Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

Зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата...

БулевАРТ открива новия си творчески сезон с музика на открито

С музика на открито бургаската инициатива БулевАРТ открива новия си творчески сезон. Днес от 16 часа на сцената до Часовника за вас...