петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Плащаме тока в 30-дневен срок до края на извънредното положение

Плащаме тока в 30-дневен срок до края на извънредното положение

Удължава се срокът за плащане на сметките за ток на домакинствата от 20 на 30 дни, заяви на брифинг в Министерския съвет енергийният министър Теменужка Петкова.

70% от домакинствата са платили фактурите си за ток навреме и не са се възползвали от удължения срок за погасяване на задълженията към енергийните доставчици, обясни Петкова.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: 26% са всъщност плащания, които хората са извършили в рамките на удължения срок вместо 10-20 дни.

Има абонати, които са предпочели да отсрочат фактурите си за ток.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: Подписани са над 10 500 споразумения за този период от време, индивидуални споразумения с битови потребители свързани разрсрочване на техни плащания. Няма нито един битов клиент,който да му е спряно захранването поради неплащане.

Петкова увери, че няма забавяне на разплащанията между енергийните предприятия, поради което маже да се удължи срока на плащане на битовите сметки.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: Финансовата система на енергетиката, в част електроенергетика е стабилна. И на тази база с моя заповед от днес срокът, свързан с възможността плащане на сметките от страна на битовите потребители се удължава, като от 20 този срок става на 30 дни.

Заради епидемията се отлага излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток, което трябваше да се случи на 1-ви юли.

Енергийният министър заяви, че не се предвижда отлагане на сметките за парно. Тя уточни, че до дни КЕВР трябва да посочи с колко ще преизчислят фактурите ни за настоящия отоплителен сезон, заради поевтиняването на газа с 40 % отминалия август до края на март тази година, което не е отразено от топлофикационните дружества.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: Хората трябва да бъдат спокойни, че на база на това преизчисление на тази разлика ще бъде взета предвид и ще им бъде приспадната.

Петкова обясни, че продължават работата по големите енергийни поректи АЕЦ „Белене“, интерконекторът с Гърция и „Балкански поток“.

Източник: news.bnt.bg

1 коментар

  1. Пращам сметките като взема пенсията.20-30 дена, плащам аз.15лв. за хляб, 4лв. за бял боб, малко картофи , леща и чакаме следващата пенсия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

„Братя Блецови” ООД инвестира 3 милиона лева и разкри 50 работни места в Бургас

"Братя Блецови" ООД е компания, която наскоро завърши изграждането на нова логистична база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Търговското дружество...

Бургас изпраща лятото с Фестивал на рибата и виното, откриването е довечера

Вкусни морски деликатеси, подбрани напитки и атрактивна програма ви очакват този уикенд в Бургас На 11, 12 и 13 септември...

Най-красивият бургаски подлез ще има и изрисувана 3D подова настилка

Атрактивно изрисуваният подлез, с визия на сюреалистично произведение на изкуството, привлече вниманието на бургазлии още преди официалното си откриване. Подлезът...

КАТ с нова спецоперация за безопасност по пътищата

От началото на септември до момента при транспортни произшествия по пътищата в страната са загинали 22 души. От днес...