сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало COVID-19 Бойко Борисов: Първата, единствена, най-важна грижа е живота и здравето на хората

Бойко Борисов: Първата, единствена, най-важна грижа е живота и здравето на хората

Премиерът Бойко Борисов участва в брифинга на оперативния щаб, като обясни мотивите за решението щаба да дава брифинг само веднъж дневно, в 17 ч от Министерски съвет.

Всеки ден в 17 ч ще се провежда редовния брифинг, ще се групират въпросите, така че да няма незададен въпрос, така че за здравето на всички нас, е по-добре, обясни Борисов.

Днес завърши заседанието на Тристранния съвет, постановленията по всички детайли ще бъдат издадени към обяд в понеделник, съобщи още премиерът.

Първата, единствена, най-важна грижа е живота и здравето на хората, категоричен е Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: Възложил съм да се прегледат всички медицински служители, работници, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек. Паралелно с това, да се създаде щаб от доброволци – ние вече имаме над 3000, за радост има желаещи.

Премиерът съобщи още, че днес с вицепремиера Дончев, финансовия министър Горанов и социалния министър Сачева са провели разговор с шефа на МВФ, за да се запознаят с мерките, които се предприемат по света.

Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи точни мерки, подчерта Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца, ако стане 6 месеца това, вече се готвим и търсим варианти как да разположим парите във времето.

„В рамките на дни големите производители на алкохол започнаха да произвеждат спирт. От него ще можем дори да изнасяме. Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях“, категоричен бе той.  Борисов добави, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други. 

А канцлерът на Германия Ангела Меркел е похвалила правителството за реорганизацията на индустрията. „Монтират се термокамери навсякъде, за да можем да ускорим зелените коридори. Защото, докато вървят тировете, ще върви и икономиката – и нашата, и европейската“, заяви министър-председателят. 

По думите му мерките, които се предвиждат, ще струват 20 милиона. 

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че работодателските и синдикалните организации с изключение на АИКБ и КРИП са подкрепили предложения проект на постановление на МС.

Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ „Подкрепа“ предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответният месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което е възприето.

Българска социална камара приветства разширяването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текста по отношение на референтния месец за осигурителния доход.

Българска търговско-промишлена палата подкрепя проект на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец на прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от следващи стъпки.

Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението на МС.

АИКБ не подкрепя проекта на постановлението и настоява за незабавни промени в закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Асоциацията предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации, съгласно проекта на постановление. КРИБ изразява частична подкрепа на текстовете от постановлението.

Грижата трябва да ни е здравето и работниците, социално-слабите, пенсионерите. Аз съм оптимист, ако Господ е с нас, ако това продължи три месеца, допълни Борисов.

Той коментира и ситуацията с тировете на граничен пункт „Капитан Андреево“, като заяви, че опашки вече няма, след отварянето на буферния паркинг на летище Узунджово.

Да се молим на Господ, да имаме упованието и да спазваме стриктно мерките, призова Борисов.

Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня, допълни още премиерът. Реално, ние не можем да воюваме в момента. Персоналът на самолетоносачите е болен. Явно не сме били подготвени, заяви Борисов в контекста на въпроса дали НАТО като Алианс за сигурност е бил подготвен за условията на световна пандемия.

Църквата е Божа работа. Говорил съм с всички владици, да се опитват да се спазват тези мерки от хората. Те са много интелигентни нашите владици и попове, и те прекрасно разбират. Така че, това и да ми разпореди щаба, няма да го изпълня, заяви Борисов на въпрос за мерките в църквите по повод престоящите Великденски празници.

Бойко Борисов, премиер на България: Искам да помоля хората, да въздействат на своите родители, баби и дядовци, и да отидат и да им кажат – стой си вкъщи. Първо, разчитам на младите, второ и на техния инстинкт за самосъхранение.

Източник: news.bnt.bg, nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...

Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

Зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата...

БулевАРТ открива новия си творчески сезон с музика на открито

С музика на открито бургаската инициатива БулевАРТ открива новия си творчески сезон. Днес от 16 часа на сцената до Часовника за вас...

Живата експозиция „ЗаРибяващо” в КЦ „Морско казино” и графиките на Антал Ревес в Галерия „Георги Баев” ви очакват

Една от  най-атрактивните изложби, която може да се види в Бургас,  живата експозиция "ЗаРибяващо" отваря врати за посетители от 14 май /четвъртък/....