петък, юни 12, 2020
Начало COVID-19 Извънреден брифинг в МС за мерките срещу заразата в България

Извънреден брифинг в МС за мерките срещу заразата в България

Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал. Това обясни на извънреден брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В последните дни доста възбуди интерес как реално в България се установяват заболелите от коронавирус и как се проследяват заболелите от коронавирус. Днес докладвах подробно на МС каква е стратегията на Щаба за установяването, идентифицирането на тези болни и след това проследяването им съответно, каза ген. Мутафчийски.

Той показа графика, която онагледява как се извършва идентифицирането на един коронавирус заразен.

Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PSR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност.

В България могат да се правят около 1000-1200 дневно. Около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец, поясни ген. Мутафчийски.

Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути.

„Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, предвиждаме да се правят до 20 000 дневно. На месечна база това са около 300 000 теста, което е около 10 милиона месечно”, заяви Мутафчийски.

На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.

И трите вида тестове са важн. Първият, защото той е с най-достоверни резултати,  вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко човека са придобили имунитет и могат да работят спокойно.

Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови.

„Тези тестове ще дадат възможност за бързо изследване и откриване на заразени. От тях може да се правят между 10 000 и 20 000. Около 10 млн. ще струва това ако се правят по 300 000 теста месечно“, уточни Мутафчийски.

По думите му т. нар. бързи тестове установяват колко хора са заболели без да са разбрали. „40 000 такива тестове могат да се правят на ден, което възлиза на стойност от 20 млн. на месец“, изчисли председателят на щаба.

„Над 24 000 българи са под карантина. КПП-тата в началото създадоха много проблеми, но след промяната на заповедта на Ананиев нещата се промениха”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. „Основни проблеми на подходите от Перник към София – правим всичко възможно, така че чакането да е минимално. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края. Моля гражданите за разбиране. И благодаря на всички служители на МВР. Направили сме така, че да им се раздава храна и топли напитки по време на дежурствата. По-натоварените смени са направени по 6 часа”, обясни вътрешният министър.

Министър Младен Маринов припомни, че от началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които са близки връзки на установени с положителни проби.

Той уточни, че към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководството на компетентните прокуратури. „Продължаваме работа, за да гарантираме спазването на тези мерки, защото и щабът казва, че това е най-основното нещо, което най-добре рефлектира и забавя разпространението на вируса“, допълни министърът.


Министър Маринов заяви, че служители на толсистемата също помагат на контролно-пропускателните пунктове. Те насочват основно товарния трафик за облекчаване на движението.

Младен Маринов – министър на вътрешните работи: Мерките са строги и такива трябва да бъдат до края, за да издържим. Моля гражданите за разбиране. Изказвам благодарност на всички полицейски служители, които работят денонощно на улицата. news.bnt.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...