неделя, май 17, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало COVID-19 Ето какви икономически мерки прие Кабинетът

Ето какви икономически мерки прие Кабинетът

Правителството капитализира Българската банка за развитие със 700 млн.лв. Заделени са и 50 млн. лева за добавки за най-ниските пенсии за Великден.

1 млрд. лева ще отидат за работодателите по схемата 60 на 40, ако запазят работниците си, вместо да ги съкратят.

500 млн. лева са предвидени за увеличените разходи в министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи.

200 млн. лева са разходите, които се заделят за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. Те ще бъдат отпуснати за хората в неплатен отпуск при запазване на трудовите договори.

Според бизнеса, взетите мерки са много хубави като идея, но трябва да се доработят и прецизират. Едно от исканията им е да бъдат замразени заплатите в бюджетния сектор.

Държавата няма да включи в данъчната ваканция друг налог освен корпоративния данък, категоричен беше в ефира на NOVA вицепремиерът Томислав Дончев. 

„Хайде да не разглобяваме държавата на 10-ия ден от кризата, няма невъзможни неща. С данъците трябва да се внимава много, това са нашите пари, и ако ние не внасяме пари, няма как да харчим”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Сега на ход са търговските банки. Държавата има конкретни очаквания от тях.

„На първо място, най-важното е банките да не бъдат толкова, настоятелни, когато има необслужвани кредити, също така някой има нужда от пари, да си помогне за ликвидна подкрепа за месец два или три -гаранция да му дадат”, заяви Дончев.

Според бизнеса мярката за безлихвени потребителски кредити няма да обхване всички нуждаещи се.

„Малки кредити с 1500 лева, тази мярка би обхванала около 130 000 човека, тя едва ли ще стигне до всеки български гражданин”, коментира Милена Ангелова от АИКБ.

За бизнеса подпомагането на трите министерства с 500 млн. лева е оправдано, но под условие.

„Ние сме съгласни, но настояваме възнагражденията в бюджетния сектор да бъдат замразени, за да се компенсира ефектът от тази мярка”, каза Милена Ангелова.

Държавата пък счита, че е нужно да се разшири обхватът на секторите, които ще могат да се възползват от новата схема за изплащане на заплати – 60 % за сметка на държавата и 40% да се поеме от работодателя.

„Засегнатите сектори не са само хотели, ресторанти и транспорт. Заявките в промишлеността също се свиват – за мен промишлеността също трябва да бъде включена, но фабриката много трудно се пуска, ако е спряна”, заяви Донев.

Според вицепремиера не е изключено да се стигне и до теглене на заем.

ИЗТОЧНИК: nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Макът – божественото цвете на пролетта

Разказват, че богинята Флора е създала мака, в една самотна и тъжна нощ. Цветята, с които Флора украсявала земята, радвали всички живи...

Древни рецепти против меланхолия, припадъци и камъни в бъбреците

Древните римляни използвали ягодата против меланхолия, припадъци и камъни в бъбреците Със своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества, ягодите са сред любимите храни...

Кметът: Честит празник на всички спортни хора!

"Честит 17 май - Ден на българския спорт! Нека се чувстват поздравени професионалните състезатели, треньорите, спортните лекари, рехабилитаторите, но...

Безсмъртието: мечта или реалност?

Всяка година светът около нас се променя все по-бързо и по-бързо. Информационните потоци в един миг променят интересите на обществото, но има теми,...