неделя, юни 14, 2020
Начало COVID-19 Премиерът за новите мерки, действащи в извънредно положение, 16 нови случая на...

Премиерът за новите мерки, действащи в извънредно положение, 16 нови случая на коронавирус у нас

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР. Това той обяви на брифинг за икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради COVID-19 в Министерския съвет, предава news.bnt.bg

Бойко Борисов, министър-председател: Мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4,5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие. Заделени са 0,5 млрд. лв., които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. Ние гарантираме тези кредити.

200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

„Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори са по схемата 60% за държавата, 40% на работодателя, ако не уволняват работниците“, каза още Борисов.

Тези разходи по думите му ще надминат 1 млрд. лв.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза премиерът.

Бойко Борисов: Утре на МС ще гласуват близо 50 млн. лв. както правим всеки Великден и всяка Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери.

Страната ни е давана за пример в Европа и света за мерките, които е взела за справянето с Covid-19, добави Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме обнародван днес в Държавен вестник закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели. Макар, че нашите мерки от февруари месец, виждате, колко ваши колеги в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутат, като седмици наред загубиха как няма страшно. Толкова развити държави сменяха в рамките на ден или два концепцията си.

Той спомена и държавите, изправени пред мигрантска вълна в настоящите условия. В България продължава да има нулева миграция, припомни премиерът.

Борисов каза, че е питал лично израелския премиер за бързите тестове, имайки предвид, че израелската медицина е напреднала, и той е казал, че няма сигурен бърз тест.

Вчера ЕК е направила обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 млн. броя.

Бойко Борисов: Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще доставят най-доброто, което има.

За днешния ден са потвърдени 16 нови случая на COVID-19 у нас. Заразените до момента са общо 218.

Има включавне на нови градове. В Стара Загора са 2 установените, в София има 7 лицата, в Плевен има още 1, в Пазарджик има нови 4-има, в Добрич има още 1, във Варна има още 1.

Във ВМА цяло едно семейство е установено с COVID-19. Майката е приета за болнично лечение с двустранна бронхо пневмония, бащата е болен и двете им деца, сестрата на майката – също.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Въвежда се временна организация на движението заради ремонта на ул. „Транспортна“

Заради ремонта по ул. "Транспортна" и подмяната на ВиК мрежата в участъка по ул. "Димитър Аврамов" се въвежда временна организация на движението...

Вижте лятното работно време на бургаските музеи

От 16 юни три от експозициите на Регионален исторически музей - Бургас - Археологическа, Етнографска и Природонаучна, ще работят без почивен ден....

Започва пръскане против комари в паркове, градини и биотопни зони на насекомите

От понеделник започва пръскане против комари в паркове, градини, комплекси, квартали и биотопни зони на територията на община Бургас.

Слави Томов представя творчеството на Жан Жьоне в Дома на писателя

Бургаският журналист Слави Томов продължава своя литературен проект, а в поредното му издание ще представи творчеството на Жан Жьоне.