неделя, юни 14, 2020
Начало Водещи новини Фотоизложбата „Дом на светлината“ гостува в Бургас от 7 февруари

Фотоизложбата „Дом на светлината“ гостува в Бургас от 7 февруари

На откриването авторът Бела Бенова ще представи и книгата си „По пътя на пулсиращата светлина“

Пътуващата фотоизложба на Бела Бенова – „Дом на светлината“, представя цветни фотографии на морски фарове, заснети в над 25 държави в периода 2007 – 2019 година. Тя се радва на изключителен интерес при представянето си в Прага и Чехия. Бургазлии и гости на града могат да я видят на 7 февруари /петък/ в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, от 18.00 часа. Входът е свободен.

В последните 13 години всяко лято Бела Бенова осъществява велосипедни пътешествия, заснемайки морските фарове в десетки европейски държави по протежение на над 13 000 километра по крайбрежията на Черно, Средиземно, Адриатическо, Балтийско и Северно море. В изложбата са включени и снимки от кратки посещения в Скандинавските страни, Великобритания, Ирландия, Египет, Латинска Америка, островите в Карибския басейн и други.

Бела Бенова е пътешественик, писател, фотограф. Родена е във Варна, завършила е Френската гимназия и Техническия университет в София, учила е и във Франция. Още като ученичка започва да се занимава любителски и професионално с фотография, от 2007 г. е член на Български Фото Клуб .

През лятото на 2007 осъществява първия си проект за посещение и заснемане на навигационните светлини на Черно море – Велопътешествие по българските фарове. Фото изложба в Археологически Музей – Варна и серия фото разкази в списание „Морски Свят“ описват тези приключения. Следват самостоятелни и групови фотоизложби, авторски материали в списания и електронни медии. През 2013 издателство „Сталкер“- Варна публикува пълния разказ за пътешествието – „По пътя на пулсиращата светлина“. Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Тя е последвана от сборника „Врати“ ( 2015), съчетаващ стихове и авторски снимки на рисувани врати на остров Мадейра, представен заедно с едноименната фото-изложба в няколко града в България. През 2016 „Сталкер“ публикува и „Гостенка в миналото“ – дневник в проза и мерена реч, илюстриран отново с авторски фотографии. Представянията и на тази книга са придружени от пътуваща фото-изложба. Всяко лято от 2007 досега, Бела Бенова организира и осъществява с приятели поредно велосипедно пътешествие по морските фарове на различни европейски страни.

 Фото разказът „Дом на свелината“ се реализира с подкрепата на Община Бургас. Входът е свободен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Вижте лятното работно време на бургаските музеи

От 16 юни три от експозициите на Регионален исторически музей - Бургас - Археологическа, Етнографска и Природонаучна, ще работят без почивен ден....

Започва пръскане против комари в паркове, градини и биотопни зони на насекомите

От понеделник започва пръскане против комари в паркове, градини, комплекси, квартали и биотопни зони на територията на община Бургас.

Слави Томов представя творчеството на Жан Жьоне в Дома на писателя

Бургаският журналист Слави Томов продължава своя литературен проект, а в поредното му издание ще представи творчеството на Жан Жьоне.

Нощните заведения отварят на 15 юни

Дискотеките, баровете и нощните заведения ще отворят от 15 юни. След спешен разговор между бранша и премиера, здравният министър коригира заповедта си...