сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини EUROCITIES отдели специално внимание на емблематичната бургаска улица „Богориди“

EUROCITIES отдели специално внимание на емблематичната бургаска улица „Богориди“

 Този морски град се развива, съчетавайки в едно технологии и традиции, а обновяването на улицата символизира обновяването на град, който гледа към бъдещето

Разхождайки се по улица „Богориди“ в Бургас имаш чувството, че се връщаш към миналото – ниските сгради напомнят за стила на рококо от по-ранна епоха, а в тази новоремонтирана пешеходна зона няма нито една кола, която да ти пречи. Така започва обширната статия, посветена на най-емблематичната бургаска улица, поместена на сайта на Мрежата за градска мобилност Eurocities, включваща 140 градове от 30 европейски страни.

„Може би не подозирате, че тази широка улица с пясъчен нюанс е едно от най-високотехнологичните обществени пространства в Европа. Старинно изглеждащите улични лампи имат масички с почти незабележими входове за зареждане на компютри, мобилни телефони, камери, електрически велосипеди и инвалидни колички. Те излъчват и безплатен безжичен Интернет, който обхваща целия район“, допълва още авторът на материала Антъни Колклъф.

Подробности за обновената пешеходна зона на града дава експертът по европейски политики в Община Бургас Жана Колева. Тя разказва, че целта на реновирането е да се създаде още по-оживено, социално пространство и място за случайни срещи за местните жители и гостите на Бургас.

Използвано е решението осветителните стълбове да внасят допълнителна зеленина по пешеходната зона. „Енергоспестяващото осветление всъщност е истински „дигитален оазис“, включващ интегрирана система за мониторинг на замърсяването на въздуха, шума и други параметри на околната среда, като температура, влажност, атмосферно налягане и вятър, предоставящи данни в реално време. Тази информация се обработва от автоматична система за охлаждане на пешеходците по улицата и активира интелигентна система за поливане на кашпите с цветя“.

Система за адаптивно управление на осветлението спомага за настройване нивото на светлината според минувачите нощно време, така че те да се чувстват в безопасност, без това да пречи на съня на живущите в района на улицата. Това спестява от разходите за енергия и намалява въглеродните изпарения.

От статията става ясно още, че умните осветителни тела по „Богориди“ са реализирани чрез участието на Бургас в проекта „Споделени градове“, финансиран от ЕС, но идеята за превръщането на тази инфраструктура в зелено социално пространство с цветя, с технологии и система за поливане и охлаждане, са местна иновация на града.

„Обновената улица „Богориди“ не използва стандартната система за събиране на отпадъци по определен график. Скрити под настилката подземните контейнери съхраняват дискретно отпадъците, а сензорите в тях уведомяват кога е време те да се изпразнят“, допълва още Антъни Колклъф. Той споделя, че сега новата настилка на главната улица повежда минувача по малките улички около нея, където има много художествени галерии, музеи и културни пространства, недостатъчно използвани преди това.

Въпреки че, не замества истинското пътуване, можете да се разходите в Бургас още сега, от бюрото си, тъй като градът съществува и във виртуалната реалност. VR Бургас е общ проект на местни дизайнери, програмисти, аниматори и фотографи, които заедно с инициативата Boulevart, създадена от Община Бургас, има за цел да стимулира местния културен живот и туризма.

„Можете да се разхождате из екрана на компютъра си или да получите пълно потапящо изживяване чрез очила за 3D виртуална реалност, така че слагайте ги и се насладете на улицата на бъдещето!“, завършва своята статия за бургаската „Богориди“ Антъни Колклъф.

Пълната статия можете да прочетете на: https://www.100days.eurocities.eu/article/Street-smart

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Обявяват извънредна епидемична обстановка, от 14 май до 14 юни 2020 г.

"Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна...

Съдът отваря врати от 14 май – мерки за сигурност

Съдебна палата – Бургас въвежда мерки за безопасен достъп          Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, съдия...

Абитуриентите ще имат изпращане при осигуряване на предпазни мерки

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна...

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...