събота, юни 13, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Как да кажа, че ги мразя, как да...

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Как да кажа, че ги мразя, как да й кажа че не я мразя?

Аз съм на 17г. Как да обясня на родителите си, че искам да живея отделно от тях, защото ги мразя?

Тийнейджърската възраст е нещо много вълнуващо и плашещо, повече за родителите отколкото за децата. Това е периода, който предхожда зрелостта и е време, в което подрастващите трябва да трасират своя самостоятелен път. Непорасналото ни дете създава постоянни конфликти, конфронтира се. Бунтовете му прерастват в крайности, които поставят под изпитание всички семейни ценности и вместо да бъдем родители се превръщаме в господари, които държат под контрол и управляват живота на отрока си.

Желаем да предпазим децата си от болести и злополуки, да им осигурим светло и проспериращо бъдеще, но им отнемаме пространството за живот.

Децата ни имат право да опознават света, но само по нашия начин. Защото това ще е много по-лесно, по-безопасно, но твърде скучно и бедно откъм възможности. Точно това ни желание и воля да направим „най-доброто“ за тях, предизвиква съпротива, зад която голямото ни дете изявява своята самостоятелност, макар и по-един агресивен и неприемлив за нас начин.

За тийнейджъра няма нищо по-смущаващо от родителската опека, защото ограничава свободата и независимостта му. Струва ми се, че като родители твърде много надценяваме рисковете на живота и подценяваме способността на децата си да се справят сами с тях.

Тийнейджърите ни имат всички нужни сили да посрещат своите предизвикателства в живота. Те са изобретателни и устойчиви имат разумни отговори за всичко. Ненужната ни намеса по-скоро ги вбесява и омаломощава, отколкото да им помага. Ако се опитаме да признаем техните чувства и нужди без да навлизаме грубо в света им, ще увеличим доверието им и усещането им за сигурност спрямо нас, и това ще им даде смелост да изследват и проверяват своите истини, без да се чувстват виновни за грешките, които правят.

За нас като родители не е достатъчно само да отгледаме децата си живи и здрави. Задължени сме да им позволим да полетят в своите измерения, без да се нуждаят на нечия помощ. Като че ли съвременните ни деца все повече се страхуват от неодобрението ни. Нуждаят се от позволението ни да грешат и да се провалят, за да оправдаят несполуките си. Трудно ще ни бъде да ги накараме  да погледнат живота през нашите очи, тъй като те никога не ще преживят нашите проблеми. Още по-трудно ще ни бъде да сложим бариера пред рисковете и страданието, което е запазено специално за изборите, които сами ще направят. Да ги научим да следват своите желания, означава да ги насърчим в носенето на отговорност, защото наред с плодовете на изборите си, ще пият от горчивата пот на труда си и ще отговарят за стореното пред обществото, в което живеят.

Целта ни като родители не е да ги поправяме и да им проправяме път през трудностите, а да им покажем необятния свят на възможностите и опасностите, които имат пред себе си. Не като затваряме вратите, а като ги отваряме широко.

И на мен като родител ми е много трудно да обясня на дъщеря си, че е здравословно да живее сама, не защото я мразя, а защото от рано трябва да научи азбуката на реалния човешки живот изпълнен с много неприятности. С трудности, които нямат нищо общо със захаросаното детство на децата, чиито родители имат възможност и потребност да се грижат за тях за да осмислят старините си.

Твърде презадоволени сме и забравихме тежкия живот на дедите си, които още като невръстни деца, са били натоварени в каруци и докарани в големия град за да учат занаят и да чиракуват. Днес, ние, гордите им наследници украсяваме офисите си с отличията им за майсторство, гордеем се от постигнатото и от възможността да ги унаследим, но забравяме да споделим с децата си за горчивия залък на мизерията и студа, за ограниченията на живота през, който са преминали без подкрепата на родителите си. Тези хора не са мразели, нямали време за излишни емоции в битката си за един по-успешен живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...