петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Катя Пенева-любовен психотерапевт: Кога и защо жените правят любов?

Катя Пенева-любовен психотерапевт: Кога и защо жените правят любов?

Жена ми е красива и привлекателна, но се притеснява по време на секс – срамува се да разкрива интимните си части, стеснява се от по-интимни ласки. Как може да се разкрепости?

Защо и кога, а как жените правят секс е изключително важен въпрос. Всички приемат, че това е за удоволствие, за да изразят любовта си или поради най-сериозната причина на физиологическия нагон, свързан с възпроизвеждането. Някой жени го правят за да се чувстват силни и властни, други за да се почувстват свободни и достатъчно разкрепостени. Някой искат да се докажат, да се похвалят пред приятелките си, с огромния опит, а други да наранят враговете си.

Сексуалното привличане е солта на живота. От любовта от пръв поглед и романтичната искра, която вдъхва живот на една връзка години на ред до традиционната мъдрост за здрав разум при избора на партньор, еротичният коктейл от феромони и хормони са определящи за всяка една интимна среща.

За мнозина еротичният акт е източник на здраве и радост, на споделена близост, което кара хората да се чувстват живи. Мъжете го правят за удоволствие, а жените за да изразят своята любов. И ако при един мъж желанието може да се изчерпи единствено на физическо ниво, то при жените е необходимо повече време, за да опознаят партньора си и да му се доверят, особено когато в тази връзка влагат дългосрочни намерения. Насладата при жените е по-скоро психическа и емоционална и много зависи от подхода, от отношението на мъжа, който са приели за свой любим.

Сексуалната мотивация или начина, по който възпитаваме нашите дъщери още от ранна възраст, оформя тяхното лично отношение към противоположния пол. Пуританското възпитание на родителите към голото тяло и към интимните части , които до скоро наричахме „ срамни“, затвърждават вина в съзнанието на подрастващото момиче. Вина, която във времето пречи на жената да изпитва наслада и радост от секса. А ако към това прибавим идеята за половото сношение, като акт на възпроизводство, то той се превръща в поредното отегчаващо семейно задължение и е последното нещо, за което една жена ще се сети след изморителен работен ден и две деца. В този смисъл, наличието на любовница, може да облекчаващо явление и за двамата неудовлетворени един от друг партньори.

От където и да погледнем темата, ще видим и още редица причини, които биха накарали една жена да е въздържана и дистанцирана. Само по-себе си, без човешка топлота и разбиране, без подкрепа и искрена любов, споделянето на интимни ласки за много жени е по-скоро неприятно действие, което не отговаря на възвишената им духовност, на интелектуалните им потребности. Въпрос на разбиране и търпение, а в много случаи и на мъдрост е да превърнем интимния акт не в рутинно задължение, а в споделяне, в което винаги имаме да си кажем нещо ново и интересно, нещо различно от рутинното ни съжителстване, в което като че ли все по-малко двойки имат въображението и куража да изразят.

1 коментар

 1. пълни глупости, госпожо катя,
  са това.
  много зависи, дали жената е емоционално зряла. ако не е – просто забрави.
  а емоционалната зрялост зависи от много фактори, вкл. и социална среда.
  не можеш генарилизащ с жени в америка, жени в европа и още по малко жени в источна еверопа.
  генотипа е друг. различни са архитиповете.
  това за мъжа съшо е абсолютно невярно, освен ако не е тираджия.
  мъжете също имат предпочитания и усещания, особено ако са демисексуални.
  изобщо като цяло тази статия е ала бала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Все повече младоженци се отказват от букетите си, за да дарят парите на УМБАЛ Бургас

Още едно младо семейство превърна сватбата си в благотворително събитие с кауза, посветена на по-добрата грижа за детското здраве. Никол и Любомир...

„Братя Блецови” ООД инвестира 3 милиона лева и разкри 50 работни места в Бургас

"Братя Блецови" ООД е компания, която наскоро завърши изграждането на нова логистична база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Търговското дружество...

Бургас изпраща лятото с Фестивал на рибата и виното, откриването е довечера

Вкусни морски деликатеси, подбрани напитки и атрактивна програма ви очакват този уикенд в Бургас На 11, 12 и 13 септември...

Най-красивият бургаски подлез ще има и изрисувана 3D подова настилка

Атрактивно изрисуваният подлез, с визия на сюреалистично произведение на изкуството, привлече вниманието на бургазлии още преди официалното си откриване. Подлезът...