понеделник, юли 13, 2020
Начало Водещи новини Стара Нова година 2020: история и традиции на празника

Стара Нова година 2020: история и традиции на празника

Старата Нова година се празнува в страни, където църквата празнува Коледа по Юлианския календар, 7 януари. Следователно датата на Нова година в този календар съответства на 14 януари.

Русия при царя е живяла според юлианския календар, създаден в Римската империя на базата на древноегипетската астрономия, докато Европа е живяла според григорианския, който е създаден едва през 16 век и отчита всички нови открития за структурата на Вселената. Имаше разлика от 13 дни между календарите, което затрудни воденето на международни дела. И на 14 февруари 1918 г. болшевишкото правителство прехвърля страната по григорианския календар. Тогава се появи такъв необичаен празник като Старата Нова година, т.е. Нова година в стария стил.

Но руската църква отказа да премине към григорианския календар и до ден днешен използва юлианския календар. Ето защо ние празнуваме Коледа на 7 януари, но православната църква празнува Нова година на 14 септември (1 септември, стар стил), защото тя се счита не от Рождество Христово, а от създаването на света и по време на новогодишните празници вярващите имат строг Коледен пост .
Между другото, Старата Нова година се празнува не само в Русия, тя е и в страните от бившия СССР, както и в Черна гора, Сърбия, Швейцария, Алжир, Мароко, Тунис и Япония.

Празнични традиции

До 1918 г., по време на бъдещето на Старата Нова година, се отбелязва празникът на Василий – празник на земеделието. Той бил наречен още „Щедра вечер“, защото хората проявявали щедрост във всичко и най-много – в храната. По традиция домакините приготвяли пшенична каша с месо или свинска мас, печели палачинки и пайове, а вечер подреждали вечеря със съседите си. Вярвало се е, че този, който слага най-великолепната маса, ще има късмет през цялата година.

Свинско ястие също било ценено през този ден, тъй като Василий е смятан за покровител на свиневъдите.

А с настъпването на Старата Нова година се появява традицията да извайват кнедли с изненада. Цялото семейство приготвя тесто и пълнеж през деня, а след това на общата маса започват да извайват. Всичко може да бъде изненада, всичко зависи от вашето въображение. Смята се, че този, който се натъкне на „щастлива кнедла“, ще има късмет през цялата година. Например, бобче в кнедла – е увеличаване на семейството, черен пипер – силни страсти. Кнедли със захар означава „сладък живот“, а монетата – богатство и просперитет. Копърът ще донесе здраве, а нишката ще отведе на път. Можете да сложите всякакъв изненадващ пълнеж, просто не забравяйте да предупредите гостите, че кнедлите не са лесни, така че да са изключително точни при хапването им.

Източник: kp.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Хороскоп за 13 юли

Овен Tрябва да сте крайно внимателни в работата. Има голяма вероятност за неуспехи, а и за досадни грешки, към...

Burgas International Film Festival’2020 предлага и детска програма

Тазгодишното издание на Burgas International Film Festival предлага интересна програма и за деца. В нея са включени анимационни филми, предназначени за момчета...

18-ият София Филм Фест на брега се завръща през октомври

18-ото издание на София Филм Фест на брега ще се проведе от 1 до 9 октомври 2020 в Бургас. Това съобщиха организаторите...

Ремонт ограничава движението по част от ул. „Ивайло“

Поради извършване на ремонтни дейности по ВиК мрежата по ул. "Ивайло", в участъка между ул. "Левски" и ул. "Любен Каравелов", от 8:00...