вторник, август 11, 2020
Начало Водещи новини Утре е Андреевден – тази нощ желанията се сбъдват

Утре е Андреевден – тази нощ желанията се сбъдват

На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи. 

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“ 

Гадания

Нощта на Андрей от незапомнени времена се смята за магическа и интересува много момичета. Тя може да открие тайните на бъдещето и да даде отговори на най-интимните въпроси.

В деня на Свети Андрей Първозван, както в деня на Великата мъченица Екатерина, момичетата гадаят за годениците си. Много от тях, според установения обичай, спазват пост в навечерието на празника и като цяло се молят на апостол Андрей Първозван да ги дари на добри ухажори.

В нощта на 13 декември поставете торбичка под възглавницата с мъжки имена, написани на отделни листове хартия (11 имена са по ваша преценка, можете да изберете от вашите приятели и познати и оставете едно парче хартия празно). На сутринта на 13 декември издърпайте едно от листата. Какво име ще изпадне, ще бъде наречено бъдещият ви съпруг. Ако имате „манекен“, тогава – името на сгодените остава загадка.

Смята се, че мъжът, за който мечтае момичето в тази нощ срещу 30 декември, ще стане неин съпруг. Ето защо, опитайте се да запомните кого сте сънували. И за да сънувате избраника със сигурност, не забравяйте да помислите за него преди да си легнете. 

Вземете шепа конопено семе, излезте на улицата в полунощ и обиколете къщата три пъти, разпръснете семето и кажете: „Аз, светец Андрей, сея коноп! Дай Боже да разбера за кого ще се оженя. “ И младоженеца ще ти се яви насън!

Момичета се събират и излизат. Тук всяка пита за името на първия мъж, когото е срещнала – името му ще бъде името на избания.

В денят на Свети Андрей, най-доброто е „водно“ гадание. Вечерта на този ден, в навечерието на празника на Свети Андрей Първозван, можете да гадаете за любим . Смята се, че ако два пъти – и в този ден, и по време на Коледа – бъде видян един и същ човек, гаданието е вярно и ще се сбъдне. За това се изисква специална подготовка. Не трябва да ядете месо, само хляб и вода, но най-важното условие е в този ден всички близки да са сити. На св. Андрей гадаят само момичета или жени. Преди и след гаданието трябва да мълчите, до сутринта.

Трапеза

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

У съседите

В Гърция също считат деня на свети Андрей за голям християнски празник и го отбелязват подобаващо, за най-голяма радост на децата. Задължителен елемент в менюто са мекиците, наричани тиганитес. Брашно, сол, зехтин и сок от портокал се забъркват на каша и се пържат в тигана. Любими на гърците в този ден са и така наречените мизитропитес – малки пирожки с извара. В тестото за тях се добавят лимон и ракия. Сред лакомствата са и кръгли понички локумадес. В Северна Гърция с приготвеното за тях  тесто се прави кръст на хамбарите – да не се изпразват и да е щедра идващата година.

Според вярванията на гърците свети Андрей, като строг пазител на традициите наказва домакините, забравили да приготвят задължителните вкуснотии, като пробива тиганите им. Затова го наричат още Трипотиганас или „пробит тиган”.

За имен ден щедро да почерпят: Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Възстановяват движение по ремонтираната част от „Демокрация“

Другата седмица строителите се местят на нов участък - от хотел "Аква" до ул. "Дунав" Община Бургас изпълнява на...

Диета с диня

Динята е подходяща за отслабване, защото съдържа полезни вещества и в същото време е нискокалорична. В червената част на динята се съдържат лесноусвоими въглехидрати, белтъчини,...

Пореден вандализъм: Няколко семейства ще умрат от срам, гледайки това видео

Община Бургас и ОД на МВР ще бъдат много доволни, ако някой разпознае "смелчаците" в това видео и се обади на 112....

Сумак – непознатото съкровище на Ориента

Може би сте чували за тази подправка, но като цяло тя е слабо известна по нашите географски ширини. Другите названия, с които е известен сумакът...