сряда, юли 15, 2020
Начало Водещи новини Отличното сътрудничество между лекари от УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ- Бургас върна...

Отличното сътрудничество между лекари от УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ- Бургас върна живота на пациентка с тумор на бъбрека

Мултидисциплинарно сътрудничество между две бургаски болници изправи на крака пациент с безнадеждна диагноза. Благодарение на общите усилия на уролозите и инвазивните кардиолози на университетска болница „Дева Мария“ и неврохирурзите на УМБАЛ- Бургас, 67- годишната М.Г. живее втори живот.

Пациентката пристига в университетска болница „Дева Мария“ с оплаквания от силни болки в гърба. Попада при началника на Клиниката по урология- д-р Дичо Калоянов след многократни прегледи при други лекари, установен тумор на бъбрека и категоричен отказ от операция от страна на лекарите от други медицински заведения.

„Когато пациентката пристигна при мен, установих, че проблемът не е само в големия тумор на бъбрека. На скенера се видя, че в първите три прешлена има метастаза от тумора- в последния гръбен и първите два лумбални.“ разказва д-р Калоянов. „Тази жена нямаше прешлени, те бяха изядени от метастазата.  Това промени много нещата…Операцията към този момент беше невъзможна, защото осъзнавах, че във всеки един момент мога да скъсам гръбначния стълб и да обрека пациентката на пълна парализа.“ След като установява сериозния проблем, д-р Калоянов се свързва с началника на отделението по неврохирургия на УМБАЛ- Бургас- д-р Николай Недев. Началникът на неврохирургията се отзовава светкавично. „Болната беше с тежка пареза на долни крайници, с много големи болки. Метастазата беше обхванала първи поясен, част от втори поясен и част от дванадесети гръден прешлени. Операцията премина в два етапа и продължи около 3 часа. С моя екип отворихме гръбначния канал, извадихме тумора и направихме стабилизация на сегмента с транспедикуларни винтове. Важно е да се знае, че тези операции трябва да бъдат направени навреме, преди да са некротизирали нервните структури. В този случай д-р Калоянов се обади в правилния момент и резултатите бяха оптимални.“, разказва д-р Недев. Започва интензивна рехабилитация под  ръководството на началника на отделението за физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ- Бургас – д-р Диана Недева. Само след десет дни болната е вертикализирана и от УМБАЛ- Бургас я изписват на собствен ход.

Когато приема за втори път пациентката и започва да я подготвя за операцията, д-р Калоянов установява, че артерията се крие в туморното образувание. „В този момент разбрах и защо са отказали операция в другите болници, в които болната е потърсила помощ- при премахване на тумора кървенето от артерията ще постави пациентката в почти безнадеждна ситуация.“  Урологът решава да обсъди проблема с началника на сектора по инвазивна кардиология д-р Мариана Контева, която се съгласява да емболизира артерията. Така опасността от кървене е избегната и въпреки много трудната операция, туморът е премахнат. „Самата методика по емболизация на бъбречната артерия е особено специфична. За болницата тя вече е рутинна, не се случва за първи път. Специфичното в случая е мултидисциплинарната бърза и адекватна реакция между три екипа- неврохирурзи, уролози и инвазивни кардиолози от две различни болници- нашата и УМБАЛ- Бургас.“ връща се към случая д-р Контева.

Буквално за 20 дни една пациентка с тежка диагноза и практически терминално общо състояние, която обичайно би била проблем за операция от която и да е специалност, предвид локализацията на тумора и деструкцията на прешлените, е изправена на крака. Изключителното партньорство между специалистите от университетска болница „Дева Мария“ и УМБАЛ- Бургас прави възможно  М.Г. да продължи своето лечение с последваща онкотерапия и да получи шанс за живот. Екипите на Клиниката по урология и Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ благодарят на колегите си от Отделението по неврохирургия и Отделението за физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ- Бургас за коректността и колегиалността, от които големият победител са пациентите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Исторически момент за Бургас – първа кохлеарна имплантация

Световноизвестен специалист консултира екипа на УНГ отделението в УМБАЛ Бургас 14 и 15 юли 2020 г. са дните,...

София Филм Фест на брега стартира на 1 октомври

18-ото издание на София Филм Фест на брега ще се проведе от 1 до 9 октомври 2020 в Бургас. Това съобщиха организаторите...

Почина заразеният с COVID-19 борец Николай Щерев

Днес сутринта почина бившият национал по свободна борба Николай Щерев. Той се бореше през последния месец с коронавирусна инфекция.

Бургаските гребци с престижен успех на държавния индивидуален шампионат

Достойно представяне на Държавния индивидуален шампионат по академично гребане постигнаха състезателите на Гребен клуб "Бургас", въпреки че от дълго време не провеждат...