четвъртък, август 13, 2020
Начало Водещи новини Карал - Градът на свещения огън (Снимки, видео)

Карал – Градът на свещения огън (Снимки, видео)

Преди пет хиляди години жители на перуанския бряг са създалите на древната градска култура на Америка. Карал  цивилизацията е станала почти по същото време когато са се появили и първите градове на Месопотамия, Египет, Китай и Индия.

Това пустинно място в северната част на Перу от един век привлича археолозите. Ивица земя с история загубена в миналото. В ивица сурова земя,  горчива като паметта на отдавна забравени времена. За епохата на враждуващите царства и пировите победи на жреците. В една ивица с  дължина от 70 километра и с ширина от 50 – като кръгъл печат се свързва още една тайна на археологията. 

Сиво-черен пясък, Рядко заселени, оазиси, лентата на легендарния автомобилен път Панамерикан – изглеждащ неуютно в тази област сега. Именно тук, в суровия край, както се вижда от разкопките от последното десетилетие, е възникнал първият град на Америка – Карал.  До неотдавна се е смятало че градовете в Древна Америка, са се появили едва в края на второто хилядолетие пр. н. е., с появата на цивилизацията Олмеки в Мексико. Никой не би повярвал, че „майката на всички градове в Америка“ е видяла света в един от най-пустинните райони на Перу.
В действителност отдавна от това се интересуват учените, но само преди петнадесет години – през 1994 г. – перуанския археолог Рут Шейди е започнал да копае в самата долина на река Супе, сред пясъците заобиколени от безплодни голи скали. Там където пепелта е угасвала и изчезнал живота  днес се разгаря ярък, цветущ пламък. За годините на упорита работа тук, сред огромните наноси на времето изплува от под земята „Градът на свещения огън, Карал. Той лежи върху плато на височина 350 метра над морското равнище, 26 км от тихоокеанския бряг и 182 км северно от съвременната столица на Перу, Лима. Този град заема около 60 хектара.

Широко разпространено е мнението, че Месопотамия, Египет, Китай и Индия са първите цивилизации на човечеството.

И все пак малцина знаят, че в същото време, а според някои източници – дори и по-рано, е съществувала великата цивилизация Норте Чико в Супе, Перу – първата известна цивилизация на Северна и Южна Америка.

Contá pué Salta
Contá pué Salta

Нейна столица бил свещеният град Карал – 5000-годшен мегаполис с богата култура и монументална архитектура. В него имало шест големи пирамидални структури, каменни и земни платформи, храмове, амфитеатри, кръгови площади и жилищни квартали.

Той е открит от археолозите преди около 70 години и веднага се превръща в истинска сензация сред археолозите. Учените предполагат, че се е появил в периода между 2000 и 2600 години преди нашата ера.

Карал, както се казва градът, е открит по съвсем случаен начин от американски пътешественици едва през 1949 година. А това, което крие, си остава и до днес истинска загадка.

Основното изследване на перуанската находка започва през 1994 година и продължава до наши дни.

Преди това откритие в същия регион били намерени и други места с останки от древни съоръжения, които по размери очевидно се различавали от обичайните жилищни постройки. Аналогични постройки били установени и по време на разкопките в Карал.

Zona Arqueológica Caral
Zona Arqueológica Caral

Благодарение на това откритие учените могли с точност да установят давността на строежа.

Това станало възможно с помощта на радиовъглероден анализ на една от находките на мястото на разкопките – плетена чанта от тръстикови влакна. Именно ориентировъчните данни показали, че този най-древен град е на възраст около 5000 години.

Колкото и да е странно, този обект е влязъл в списъка на ЮНЕСКО едва преди десет години. Градът е съхранен много добре, което явно е било възможно, благодарение на сухия климат. На площ от около 60 хектара са живели около 20 хиляди души, поне така предполагат учените. Интересното е, че същият този град е възникнал по едно и също време с други древни населени места като Месопотамия, Индия, Египет или Китай.

Все още не е доказано, но се предполага, че самият град е бил столица на голяма област.

Сред различните обекти на градската архитектура изпъкват седем пирамиди, между които са се разполагали улици, площади, складове и амфитеатър.

Има и друг, изключително любопитен факт – на територията на Карал не е намерено никакво оръжие – няма дори стени или укрепления. Това свидетелства, че местните жители не са участвали във войни или сражения.

Затова пък учените са намерили екземпляри от древни музикални инструменти – флейти, направени от кости на пеликан или пък и свирки от лами и елени.

Изследователите са изяснили, че местното население е почитало „свещения огън“. Жителите устройвали в жилищата си религиозни огнища. Имало е и главно огнище в самия град, което е горяло непрекъснато, снабдено със сложна, вентилационна система.

За самия олтар е бил построен и специален амфитеатър, който е защитавал свещената реликва от случаен пожар на двойна стена, с която я е била обградена.

Има вече теория, че именно за този град се е разпространявала легендата на перуанските индийци. в нея се разказва за град, в който всичките камъни, които се осветявали от сутрешното слънце, се превръщали след това в злато. Но ако някой от хората опитвал да се докосне до тях, то изгарял за секунди и изчезвал.

Според друга местна легенда, в града на слънцепоклонниците горял вечен огън, който защитавал населението от войни и унищожение. Затова и хората не се нуждаели от оръжие или крепостни стени.

Но веднъж там пристигнали диви племена, които разрушили съоръженията, разграбили храмовете и превърнали града в руини. Всъщност това може да се окаже истинската причина за разрушаването на този необикновен град. По време на разкопките там са намерени не само следи от пожари, но и разрушения на самите сгради, които няма как да бъдат причинени от природните стихии.

Стана ли ви интересна цялата тази история? Може да видите всичко с очите си, защото в момента се устройват специални екскурзии до руините на този древен град.

Източници: mind2000.wordpress.com/drevnite.com/pochivka.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Днес започват 4-дневните тържества за празника на остров Света Анастасия

В четвъртък, 13 август, започват 4-дневни тържества за отбелязване празника на остров Света Анастасия. Гостите от близо и далеч са добре дошли!...

Отпускат една минимална заплата за семейства с деца до 14 г.

Социалното министерство подготвя няколко варианта, които да са в помощ на родителите през новата учебна година. В случай, че...

Църквата почита Св. Тихон, еп. Воронежки и Задонски

Св. Тихон Задонски е един от най-великите и най-новите благодатни подвижници и пастири на Руската православна църква. По своята светост и подвиг...

Преди обяд ще преобладава слънчево време

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в...