неделя, май 17, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Иконата на българската литература Албена оживява на бургаска сцена

Иконата на българската литература Албена оживява на бургаска сцена

Бургазлии ще имат възможността да гледат спектакъла „Албена“ по разказа на Йордан Йовков и постановка на театър „Българска армия“ на  6-ти ноември от 19.00 часа в зала ДНА.

Режисьор е Красимир Спасов, сценографията е на Красимир Вълканов, а костюмите са на Мария Диманова. Музикалното оформление е поверено на Сашо Младенов.

В спектакъла участват още Гергана Данданова, Асен Кобиларов, Веселин Анчев, Луизабел Николова, Иван Радоев, Александър Дойнов, Стойко Пеев, Радосвета Василева, Петър Димов, Симеон ДамяновСтанислава Николова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Мимоза Базова, Евелин Костова, Иван Налбантов, Йордан Алексиев, Калин Иванов.

„Албена“ ще оживее на сцената на ДНА 91 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора“ и 81 години след смъртта на неговия автор Йордан Йовков.

В центъра на тази драма стои една от иконите на българската литература – Албена. Почти век след нейното написване, Албена е определяна като един от най-влиятелните женски образи в нашата литература. Сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение, тя истински вълнува и днес. Историята на Албена, разказана от трупата на театър „Българска армия“, е история за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието.

„Звънкия смях“, „походката на кралица“ и омайващото женско очарование на Албена, които я отличават от останалите, завършват картината на нейната изключителност. Но каква е цената на това да си различен в едно патриархално общество, за което красотата е грях? Има ли престъпление, ако мотивът е любов? Подсъдна ли е красотата и трябва ли да бъде заклеймена?

Сценичната среда на Красимир Вълканов и костюмите на Мария Диманова създават с точност атмосферата в „едно добруджанско село, малко преди Великден, в годините преди войните“, а Йовковите послания звучат повече от актуално и днес.

„Събитията в пиесата на Йовков се разиграват в дните на Страстната седмица – дните на мъките Христови. В нашия спектакъл това обстоятелство е от особено значение, то е нещо като нравствен климат, своеобразно мерило за поведението и постъпките на действащите лица“, споделя Красимир Спасов.

Близо век по-късно въпросът за красотата и греха – съдбовно свързани в един женски образ, както и темата за дързостта да бъдем различни и порива да намерим себе си извън мярката на „общественото мнение“, отново вълнуват.

Билети се продават в билетен център „Часовника“.

За информация на тел. 0894 898 098 – Маруся Русева – организатор.


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

2211 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

2211 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 08 ч., днес, 17 май. 36 нови доказани случая.

Времето в неделя

Днес ще има значителна, средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър: в западната половина от страната от север-северозапад, а в...

Хороскоп за 17 май

Овен Овните днес не трябва прекалено дълго да се колебаят, опитвайки се да оценят всички нюанси на ситуацията, за...

Обявиха победителите в националния литературен конкурс „Петя Дубарова’2020“

Можете да прочетете в електронно издание всички наградени творби На 15 май приключи последният етап от националния литературен конкурс...