петък, юни 19, 2020
Начало Водещи новини Проф. Кантарджиев: „Има две причини за сезонните инфекции"

Проф. Кантарджиев: „Има две причини за сезонните инфекции“

Топлото есенно време, свежият въздух, заниманията на децата в дворовете на училищата, играта на открито, намаляват респираторните инфекции. Това каза с директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, предава „Фокус“.

„Всички респираторни инфекции започват в големите градове, в момента, когато започнат да се затварят прозорците на градския транспорт, когато стане студено и много хора се събират на едно място“, допълни той.

„Две са причините за сезонността на тези инфекции обикновено на горните и долните дихателни пътища. Едната причина е събирането на много хора на едно място, на топло, както казваме, а другата причина е, че ниската температура на въздуха, който дишаме свива кръвоносните съдове в носа на хората“, заяви експертът.

„Свиването на кръвоносните съдове в лигавицата на носа и горните дихателни пътища на човека обикновено води до там, че количеството на белите кръвни клетки, които са в нашата кръв и които са отговорни за защитата от инфекции, намаляват“, каза още проф. Кантарджиев.

„Когато на една лигавица са свити от студа кръвоносните съдове, намаляват белите кръвни клетки и съответно намалява възможността да реагира имунната система на човека срещу причинителите на респираторни инфекции и инфекции, които попадат в човешкия организъм чрез нечисти ръце, когато се пипнат носа, устата и очите“, каза той.

„Трябва да се изграждат навици в децата и във възрастните да не пипат с нечисти ръце без повод нос, уста и очи“, подчерта още той.

ИЗТОЧНИК:  „Фокус“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Отборът на ОДМВР – Бургас се окичи с лентата на първите подгласници в шампионата по плуване за служители на МВР

Отборът на ОДМВР – Бургас се окичи с лентата на първите подгласници в приключилия преди дни във Варна Републикански шампионат по плуване...

С регата “Черноморец Бургас’ 2020“ започва ветроходният сезон в детските и олимпийски класове (Програма)

Tрадиционната регата "Черноморец Бургас'2020" поставя началото на състезателния ветроходен сезон у нас. Тя ще се проведе в класове Оптимист, Лазер 4.7, Кадет,...

3 бургаски училища ще се радват на нови спортни площадки

Стартира реконструкцията на спортните игрища в 3  бургаски училища. Това са СУ "Любен Каравелов", ОУ "П.К. Яворов" и Професионална гимназия по сградно...

„Крайморие“ ви кани на своя празник в събота (Програма)

На 20 юни, събота, красивият квартал "Крайморие" ще отбележи с интересна програма своя празник (в един от прикачените файлове ще я откриете...