четвъртък, април 8, 2021
Начало Водещи новини Долмени и легенди за великани привличат туристи край странджанското село Кирово

Долмени и легенди за великани привличат туристи край странджанското село Кирово

Странджанското село Кирово не е сред най-известните дестинации за туристите. Освен за тези, които са страстни почитатели на мистиката, легендите и обичат да откриват следите на миналото, останали от древността до наши дни. Коства им, разбира се известно усилие, за да открият граничното населено място в Община Средец. Където целогодишно живеят едва дванадесет души. По-голямата част от хората, които обитават този край, са пенсионери. Които са се завърнали по родните места, след като са ги напуснали в младежка възраст.

Те знаят къде се намират едни от най-интересните за посетителите обекти – долмените или „змейови къщи“, както още ги наричат. Тук могат да бъдат видени няколко десетки от тях. Повече или по-малко запазени. Легендите разказват, че те са обиталище на устрели и таласъми, на змейове и самодиви. И че са свързани с вече изчезналия народ на така наречените елени-високи по около три метра хора, които владеели някога тукашните гори.

Говори се и че зоната е известна с често описваните наблюдения на странни небесни явления.

Един от най-добре съхранилите се през времето е долменът, който се намира на няколко километра от Кирово в посока Белеврен.

Неотдавна той бил посетен от цял автобус туристи, които дошли от Бургас специално, за да го видят и снимат.

Местните хора разказват, че зла прокоба ще тегне над този, който посегне на каменния градеж. Може би точно тази мълва го е запазила. Преди няколко години иманяри пристигнали с намерението да търсят тук скрито имане. Каквото, уверени са местните хора, на такива места няма как да бъде открито. Разказите, че страшно възмездие очаква поругалият свещеното място сигурно го пази, коментират те. Но са притеснени, че все по-малко от каменните градежи остават запазени през времето. /e-burgas.com

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular