вторник, май 19, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Есенното равноденствие - времето когато силите на светлината и мрака се изравняват

Есенното равноденствие – времето когато силите на светлината и мрака се изравняват

В нощта на 22 срещу 23 септември се смята, че се случват чудеса, тогава настъпва ЕСЕННОТО РАВНОДЕНСТВИЕ! През тази нощ поверията гласят, че на равноденствие се случват чудеса.

В нощта между 22 и 23 септември трябва да си пожелаем нещо отдавна копняно, нещо ново, различно и мечтано.

Настъпва астрономическата есен, днес изпращаме лятото, като му благодарим за светлината, топлината и благата, които то ни е дарило. Денят и нощта се изравняват по продължителност в този момент – стават точно по 12 ч. От този ден нататък денят започва да намалява.

Съществуват няколко специални, свързани с движението на Слънцето дни в годината, които винаги са били смятани за надарени с особена магическа сила и често съвпадат с различни религиозни празници по света. Четири от тях са свързани с точките на Равноденствие и Слънцестоене.

Физическия смисъл на Слънцестоенето е свързан с минимума и максимума на съзидателната слънчева енергия, но то едновременно с това отбелязва и точка на обрат – към Светлината, или към Тъмнината и всички символични действия и ритуали свързани с което и да е от двете, отразяват вечното противоборство между Светлата и Мрака.

В дните на Равноденствие пък, продължителността на деня и нощта е еднаква поради, което те съдържат смисловия заряд на грандиозната сила, необходима за поддържането на равновесието в света.

На 22 септември, Слънцето ще пресече небесния екватор, преминавайки от северното в южното полукълбо. Това е моментът, в който настъпва есенното равноденствие. В дните на равноденствие продължителността на деня и нощта по цялата Земя е еднаква, с изключение на районите, разположени около полюсите.

Моментът има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В езотеричен аспект това е времето, в което силите на доброто и злото, на светлината и мрака, на действието и покоя, са равнопоставени. И тъй като във Вселената няма абсолютно добро, нито абсолютно зло, равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати възможности за промяна и сътворяване на реалността.

За природата това е времето, в което се сменят сезоните. За вещия, балансът между двете сили създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с огромен потенциал. 

Традиционно дните на равноденствие са период за духовни размишления и самооценка. Есенното равноденствие поднася плодовете на годината и ни приканва да съберем реколтата, с което символично отдаваме почит на женския принцип на плодородието. Но на границата между Светлината и Тъмнината, между видимото и невидимото под влиянието на тяхното съвършено равновесие можем да различим, оценим и съберем плодовете на всичко сторено през годината и да приветстваме резултатите от вложеното. Добре е да изпратим старото и да помислим за следващите си стъпки, да набележим цели, да формулираме намерения, да интегрираме и балансираме онова, което се е доказало като успешно, работещо и необходимо и да се освободим от излишното.

Във всяка реколта има и гнили плодове, а има и такива, които не обслужват наши конкретни нужди и е добре да се разделим с тях, с благодарност предоставяйки ги на някой друг. С благодарност и добра воля сега е подходящо да се разделим и с онова, което вече не работи.
Следващият сезон със сигурност ще протече по-леко, ако успеем качествено да закрием този и да се настроим към новото.

Осъзнавайки своите недостатъци, анализирайки проблемите които сме решили къде успешно, къде не, сега е момента да простим на себе си и на другите за допуснатите грешки, да се освободим от вината и огорчението генериращи дългове и зависимости, които ни придържат към миналото и биха възпрепятствали прогреса ни. През последните две години имаме сравнително редкия шанс Есенното, а и Пролетното равноденствие, да бъдат предхождани от сезонът на затъмненията, в който традиционно протичат процеси на мощни житейски и душевни катарзиси. Това ни дава допълнителната възможност да изчистим съзнанието си от всички привнесени, изкривени представи за истината и реалността, да приемем своя път и предназначение, и преодолявайки катарзисите да преминем в друго „утре“.

Така и през тази година получаваме поредния шанс да променим нещо важно в себе си – промяна, разполагаща с потенциал да предизвика и коренни изменения в живота ни, с което той да стане по добър. Защото есенното равноденствие е най-мощно заредения с енергията на баланса, любовта, мъдростта и силата период в годината.

А след това, преминали през прага, с напредването на есента, когато Светлината намалява, ако насочим активността си навътре, ще разполагаме с достъпна енергия за укрепване на своите позиции във вече променената жизнена среда.

Струва си да подходите към този ден като към празник. Той действително е такъв. Празнуваме плодородието, равновесието и мъдростта и изразяваме благодарността си към Майката природа за даровете и изобилието, които тя ни поднася. Така или иначе, въпреки технологичния напредък и човешкия стремеж за независимост от природните сили, все още сме твърде малки и зависими и от климата, и от Земята, която е наш общ дом. Затова, намерете време да изразите към нея своята любов и благодарност! Разходете се сред природата, порадвайте се на пъстротата и щедростта и, на изобилието от цветове и плодове, отнесете даровете и у дома за да се изпълни и той с изобилие.

От астрологична гледна точка:

Настава време да се вземат решения, като се отчита и общественото мнение. За това ще ни помогне Слънцето във Везни, което задава структурата на връзките и партньорствата, активира необходимостта от хармония, направлява ни как да излезем дипломатично от сложни житейски ситуации.

Слънцето във Везни се намира в „падение“, то е твърде неуверено в себе си и винаги търси общественото мнение, а не само личната преценка. Това е и най-силната страна на Везните от целия зодиак, те се справят най-добре с партньорствата и зачитането на позициите на другите.

От взаимодействието на планетите в този ден се задава тенденцията за следващите три месеца. Която обобщено ще звучи така: избор, трансформация и взимане на решения.

Много силно е подчертана символиката на деня от планетите днес. На Северния Лунен Възел в Скорпион се намира планетата Венера, която вече се отдалечава от срещата си /аспект съвпад/ със Сатурн и е в опозиция с Луната в Телец и Южния Лунен възел.

Силно е подчертана темата за ИЗБОРА. Трябва да изберете между материалното и духовното, между миналото и бъдещето, да намерите средната точка между вашето лично мнение и общите интереси. Трябва да се вслушате по-добре в гласа на душата, символизирана от Луната. Може да установите, че изпадате в известно противоречие, защото ще ви е трудно да намерите баланса между истинските си, подсъзнателни желания и реалната действителност. Опозицията е аспекта на баланса, точно такава е и темата на зодиакален знак Везни, който започва от днес.

Слънцето във Везни попада в напрегната конфигурация с Уран и Плутон /тау квадратура/, която показва, че ще бъдем провокирани да вземем решения, като събитията ще са напрегнати и трансформиращи. Най-силно ще се усеща това влияние до 24 септември. В този период личните ни интереси могат да навлязат в конфликт с обществените.

Който има напрегнат аспект в хороскопа си между Слънцето и Плутон трябва да избягва обществените места, където има напрежение.

Използвайте този ден, за да откриете своите истински желания, правилно да ги съгласувате с реалната действителност, да намерите своя път и да вървите уверено и щастливо по него!

Следващата точка за сверяване на посоката идва на 21 декември, когато ще настъпи Зимното слънцестоене и Слънцето ще навлезе в Козирог. Тогава ще настъпи и астрономическата зима./astronews.eu/portal12.bg

Пожелаваме ви един прекрасен изпълнен с Надежда залез!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Излезе от печат шестото издание на сборника с поезия и проза на ученици

Излезе от печат сборникът "Вяра, надежда и любов за децата на България" с отличени творби в Националните конкурси "Рождество на Спасителя" и...

На 1 юни отварят границите с Гърция и Сърбия

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и трансппортни връзки. Същото е договорено със...

АЕГ „Гео Милев“ провокира седмокласници с конкурс за есе

С конкурс за есе английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас провокира седмокласниците от региона. До 31 май всеки ученик от 7...

Министерство на културата обяви три сесии за подкрепа на проекти в категория Танц, Музика и Театър

Министерство на културата обяви три сесии за подкрепа на проекти в областта на културата и изкуствата. Те са в категория Танц, Музика...