вторник, септември 15, 2020
Начало Водещи новини Уникален локомотив тръгва днес от София за Бургас

Уникален локомотив тръгва днес от София за Бургас

Машината е изрисувана с графити от художника Станислав Трифонов – Nasimo

Днес от Централна гара София ще замине уникален по рода си изцяло изрисуван локомотив, съобщават от БДЖ. Машината ще пътува за първи път с бързия влак № 8613 от София за Бургас, след което ще бъде включвана в съставите на различни композиции, които пътуват в страната.

Проектът е иновативна идея с послание към графити артистите, че контролираното рисуване може да има красив краен резултат. Своеобразното произведение на изкуството се реализира от небезизвестния стрийт арт художник Станислав Трифонов – Nasimo и е част от маркетинговата стратегия на дружеството за отдаване на площи с рекламна цел.

Художествената трансформация на локомотива е единствена по рода си, като в изображенията е направена препратка към няколко основни национални символа.

Локомотивът ще бъде композиран на първи коловоз още в 11:30 ч., за да могат желаещите да го разгледат и да се снимат с него. Композицията за Бургас заминава в 13:20 ч.

Познат на поколения под артистичния псевдоним “Nasimo”, Станислав Трифонов е приет за един от пионерите на източно-европейската графити и стрийт арт култура, както и един от най-популярните по света съвременни български художници.

Във своето изкуство той успява да постига впечатляваща симбиоза между класическото рисуване и съвременните графити, като платната му често са фасадите на цели сгради.

Насимо е светъл пример за роден артист, който въпреки неблагоприятните условия за развитие на талант от неговия ранг, той продължава да живее и твори в България, постигайки впечатляващи резултати, дори за световната художествена сцена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Над 24 000 бургаски ученици влязоха в класните стаи

 2050 първолаци влязоха в 92 модерно оборудвани учебни помещения Повече от 24 000 бургаски ученици от 1-ви до 12-ти...

Защо първият учебен ден е на 15 септември?

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Денят не...

Доброто в Бургас: Когато нещо счупено отново стане хубаво

Една повредена улична мозайка срещу бившето кино "Септември". Това със сигурност не е най-важната тема на град като Бургас. Но именно за...

Днес е Международният ден на демокрацията

15 септември е Международният ден на демокрацията. Датата е избрана от Общото събрание на ООН през 2007 г. Денят...