събота, септември 12, 2020
Начало Водещи новини Димитър Николов: Бургаският куклен театър е най-успешният в страната

Димитър Николов: Бургаският куклен театър е най-успешният в страната

Три спектакъла и детска книжка очакват ценителите на изкуството във втория ден на фестивала.
Стотици бургаски деца и техните родители се насладиха на представлението „Снежанка и седемте джуджета“ в първия ден на фестивала „Дни на куклите“. Събитието тази година съвпада със 65-годишнината на Куклен театър – Бургас. По този повод е подредена и изложба. Експозицията събира най-вълнуващите спомени на театъра в 24 фотоса, разположени по алеята, пред Културен център „Морско казино“.
„Бургаският куклен театър е най-успешния театър в страната. Тази година той получи престижната награда „Икар“ за най-добър куклен спектакъл. Комплименти за детската школа към него, защото те ще продължат силния професионализъм на бургаските артисти. Благодаря на всикчи, които ще подкрепят това изкуство, което ни отвежда в света на приказките. Мястото, в което децата забравят за мобилоните телефони.“ Това каза кметът Димитър Николов по време на официалното откриване на VI-то издание на фестивла.
В афиша на проявата са включени представления на куклени театри от Испания, Естония и Англия, както и много театри от цялата страна.
„Този фестивал беше създаден през 2014 година като подарък за всички вас. Най-благородното изкуство е това, което прави хората щастливи. Ние ще се постараем през следващите дни много да ви усмихваме отново и отново. За първи път ще играем всеки ден. От големия репертоар на Театъра – 51 заглавия, ще ви предложим седем.“,  сподели директорът на Държавен куклен театър – Бургас Христина Арсенова.
Три спектакъла и представяне на детска книжка очакват ценителите на изкуството днес, 5-ти август. От 17:30 ч. в зала „Георги Баев“ ще бъде представена книжката „8 заешки истории“ .Следва  представлението „Принцесите и змеят“ от 18.30 часа. Ще видите четири приказки за един Змей – за един много смешен Змей и четири много странни Принцеси. Дали ще си намери жена? Ще разберете ако дойдете да ни гледате. От 19:30ч. ще гледате и първите гости на фестивала – Театър „Ателие 313“ от София и спектакъла „Мечтата на пътуващия актьор“. Спектакълът е един театрален експеримент на режисьора Съни Сънински и актьора Георги Спасов с известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Принцесата върху граховото зърно“.От 20:30ч. ще се насладите на театрална формация „Сенджу“ от София и спектакъла „Дъщерята на самурая“. Никой не знае коя е Уме и защо носи на главата си огромна купичка за ориз. Единствено Итароу – най-малкия син на Шогуна не и се подиграва и става неин приятел. Поучителна и истинска история, която учи, че нашето щастие зависи единствено от самите нас.
Сред гости на официалното откриване бяха Елиянака Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства  и художествено образование“ към Министерство на културата, и Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Култура и образование“ към Община Бургас.
Всички спектакли са с вход свободен.
Организатор на проявата е Държавен куклен театър – Бургас в партньорство с Община Бургас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Ето как ще изглежда новата сграда на Английската гимназия

На финалната права са и дейностите в сградите на СУ "Йордан Йовков" и ДГ "Веселушко" Ремонтните дейности, свързани с...

Все повече младоженци се отказват от букетите си, за да дарят парите на УМБАЛ Бургас

Още едно младо семейство превърна сватбата си в благотворително събитие с кауза, посветена на по-добрата грижа за детското здраве. Никол и Любомир...

„Братя Блецови” ООД инвестира 3 милиона лева и разкри 50 работни места в Бургас

"Братя Блецови" ООД е компания, която наскоро завърши изграждането на нова логистична база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Търговското дружество...

Бургас изпраща лятото с Фестивал на рибата и виното, откриването е довечера

Вкусни морски деликатеси, подбрани напитки и атрактивна програма ви очакват този уикенд в Бургас На 11, 12 и 13 септември...