сряда, юни 16, 2021
Начало Водещи новини Рок, литература и арт ревю очакват посетителите на БУУРГСТОК 2019

Рок, литература и арт ревю очакват посетителите на БУУРГСТОК 2019

Рок-музика, модерна литература, дизайнерско арт-ревю, вдъхновено от епохата на 60-те и 70-те ще съберат бургазлии и гости на града на 9 август в Дома на писателя в Бургас. Тогава от 18,00 часа ще бъде даден старт на второто издание на «Буургсток», посветено на 50-годишнината на едно от най-легендарните арт-събития на епохата – фестивала Уудсток, съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност  (БПО) Наталия Недялкова.

Събитието е инициирано от Творческата и Етическата комисия на БПО и се провежда в сътрудничество с арт-къща ЛаМалена и младата дизайнерка Михаела Бошева. Наред с литературни четения, в които ще се включат бургаски творци от всички генерации, ще бъдат показани уникални тоалети и аксесоари, вдъхновени от Уудсток и рок-стилистиката. В двора на Дома на писателя ще бъде подреден Простор на въображението, а всеки участник и гост на феста може да донесе със себе си фланелка, върху която ще бъде направена оригинална дизайнерска рисунка, като спомен от Буургсток 2019, коментираха в аванс от творческия тандем Женя Гайтанджиева и Михаела Бошева.

Със специални музикални поздрави във феста ще се включат изпълнители от страната, а също така и от чужбина – сред тях италианският рок-изпълнител Alberto Drago Ragozza и блус-изпълнителят от Русия Captain Nemoff (Евгений Немов), музикант, който сам прави китарите си от кутии за пури.

Акцентът ще бъде поставен, както върху историята на музикалния фест, така и на влиянието му върху съвременната литература, и изкуството, като цяло. Легендарният фест се провежда на 15,16 и 17 август 1969 година в градчето Бетъл във фермата на Макс Ясгур. Макар, че Уудсток се асоциира с хипи-движението, фестът се превръща и в арена за изява на най-виртуозните и знакови изпълнители. През 1969 година пред близо половин милион души най-доброто от себе си дават легендарните групи и изпълнители като „Блъд, сует енд тиърс“, Джо Кокър, Джими Хендрикс, “ Крийдънс клиъруотър ривайвъл“, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг“, „Джеферсън Еърплейн“, Джанис Джоплин, Ричи Хевънс и много други ключови имена.

Основната идея на „Буургсток“ е  не само да бъде почетена годишнината от феста, но и да бъде дадена възможност за изява както на утвърдени представители на различни видове изкуства, така и на млади автори. Затова всеки гост на „Буургсток 2019“ ще има уникалната възможност да стане и участник във феста и да демонстрира таланта си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular