Загледайте се в портретите на древните египтяни, какво ще откриете? Със сигурност ще забележите, че всеки един от тях носи грим. В допълнение на това, няма как да не забележите красиво очертаните и изрисуваните им очи. В древността по времето на всички династии гримът е бил задължителен за всички – мъже и жени.

Какво знаем и можем да кажем за грима през древността?

Един от първите писмени документи, съдържащ и козметични съвети бил папирусът на Еберс, намерен в египетска гробница. Както от него, така и от рисунките и стенописите, останали в гробниците и пирамидите, става ясно, че египтяните, в това число жреците, фараоните и обикновените хора, активно използвали и усъвършенствали различни видове козметични средства – моливи за вежди, разнообразни кремове и помади.

 

И двата пола използвали боя за коса и лак за нокти. Запазена е и хилядолетна рецепта за парфюм, в чиито състав влизали следните вещества: мирта, аир, кипарис, кориандър, хвойна, мента и мед.

Добре позната на всички ни е формата, в която очертавали очите си египтяните – форма на бадем или удължено котешко око. Усъвършенствали се в холистичен метод за производството на грима, египтяните го използвали не само с декоративна цел, но практиките им имали медицинска, магическа и духовна част. Чрез грима те се предпазвали от очни болести, също така вярвали, че той ги предпазва от урочасване и заклинания на боговете им.

pinterest.com
pinterest.com

Използвани били два типа грим:

Уджу – направен от зелен малахит, познат още като зелена руда, идваща от Синай. Било считано, че Синай и неговите мини били подвластни на магическите умения на богиня Хатор. Богинята на красотата, радостта, любовта и закрилница на жените. От нея произлязъл епитетът „Дамите на малахит“.

Месдемет – тъмно сива руда, която била извлечена или от сулфида на антимона или по-често от галена (оловен сулфид). Веществото галена можело да се намери или в Асуан (в днешно време град в Египет по поречието на река Нил) или около крайбрежието на Червено море. Това вещество е донесено в древен Египет, от жената фараон Хатшепсут, която направила експедиция до древния град Пунт.

Известен е фактът, че оловните съединения са отровни. Но след редица опити с клетъчни култури, учените доказват, че присъствието на оловни съединения в гримовете е причина да се увеличи производството на азотен оксид от клетките, контактуващи с него. Азотният оксид, който е свързан с оловните съединения, се проявява като важен „посредник“ в междумолекулярната комуникация в клетките и между тях, отключвайки процеси в имунната система. Така имунната система почти моментално се справя с намиращите се върху кожата или около очите бактерии, което подсигурявало на гримираните дами естествена защита срещу тях.

Liuboznaiko.eu
Liuboznaiko.eu

Поради сухия климат и песъчливостта на района, египтяните често боледували от различни очни болести, най-често срещан бил конюнктивитът. Гримът бил естествената защита в борбата срещу очните болести.

Как ли древните египтяни са достигнали до толкова задълбочени познания в медицината? Вероятно доста случайно. Но след като започнали да прилагат козметика на основата на оловни съединения явно се е установило, че ефектът на предпазване от очни възпаления е много по-голям от разкрасителния ефект, което е довело до масовото използване на такива гримове.

Силният грим на древните египтянки не само ги защитавал от зли очи, но също така предпазвал от очни заболявания, твърдят френски учени.

girlscosmo.com
girlscosmo.com

Въпросният грим бил създаден преди около 4000 години от олово и оловни соли и се използвал за потъмняване и разкрасяване на очите.

За създаването на смесите понякога бил необходим цял месец.

Знаехме, че древните гърци и римляни също са забелязали, че гримът има медицински свойства, но искахме да установим точно какви, казва Филип Валтер, един от ръководителите на екипа учени, провел изследването.

То е съвместна работа на експертите от музея Лувър и Френския национален изследователски институт (CNRS.fr) и е публикувано в научното издание „Аналитикал кемистри“.

Противно на широката представа, че оловото е вредно, чрез методите на аналитичната химия учените установили, че „в много малки дози то не убива клетките“.

Вместо това произвежда молекула азотен оксид, активираща имунната система, която отблъсква бактериите при инфекция на очите.

Изследването било осъществено чрез използването на малък електрод, с размер една десета част от косъма, чрез който бил анализиран ефекта от оловния хлорид, синтезиран от египтяните, върху една клетка.