сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Черешова задушница – всичко, което трябва да знаем и направим

Черешова задушница – всичко, което трябва да знаем и направим

Черешова задушница (известна още като Спасовска задушница) е една от трите големи задушници в Българския православен календар. Тя се пада винаги в събота преди Петдесетница, един от големите ни храмови празници.

Черешова задушница се различава от другите задушници по това, че на нея в подавките се раздават и първите за сезона череши, откъдето всъщност идва и името й.

Освен това тя се свързва най-вече с поверието, че на този ден се прибират душите на всички починали, които са останали на свобода след Велики четвъртък.

На този ден се отслужва специално богослужение във всички църкви и храмове в памет на мъртвите. По този начин живите измолват прошка от Бог за скъпите им хора, които вече не са сред нас.

Какво се прави на Черешова задушница

На Черешова задушница, както на всяка друга задушница, близките на починалите ходят на гробищата, за да почетат паметта им.

Важно е да се знае, че на гроба се ходи от предния ден, преди задушницата, след което и в самата събота рано сутринта. Там опечалените палят свещи и кандила, след което преливат гроба с вино – символ на Христовата кръв.

Задължително е преливането да се направи под формата на кръст. На някои места в страната освен с вино, се прелива и с вода, отново под формата на кръст.

Оставят се свежи цветя и се носи коливо – варено жито, което е приготвено от предишния ден и което е символ на Възкресението. Разчупва се и хляб, който символизира тялото Христово. От хляба и житото се раздават подавки за „Бог да прости“, като към тях са прибавени и първите за сезона пресни череши, откъдето всъщност тази задушница е получила името си.

В днешни дни много хора добавят към подавките и дребни сладки. Освен на гробищата, те се носят и в църквата и се дават дори и на непознати хора за „Бог да прости“.

Освен това на Черешова задушница, както на всяка друга задушница, се слагат общи трапези като задължително първата глътка и хапка се оставят на земята, за да „хапнат“ и „пийнат“ и мъртвите.

Старо поверие гласи, че ако прелети пеперуда, докато хората на общата трапеза се хранят, значи душата на мъртвия си е дошла за кратко на земята, за да навести близките си.

Затова много хора оставят празен стол на масата, за да има място за починалия. На много места в България от обредното жито се дава първо на кокошките, за да не умре друг човек от семейството.

В някои региони на страната на Черешова задушница, също като на Великден, се боядисват червени яйца. Те се слагат в подавките, които не бива да се оставят на гробищата, тъй като са предназначени не за мъртвите, а за живите, за да се молят за опрощение на греховете на починалите си близки.

Важно е да се знае, че на Черешова задушница се ходи на гробищата или рано сутринта, веднага след изгрева на слънцето, или вечерта, точно преди то да залезе.

Преди да тръгнат от дома си, опечалените близки трябва да оставят прозорците отворени, за да не останат душите на починалите им близки там.

След като се тръгне за гробищата, не бива никой да продумва и дума, за да не бъде смущаван покоят на душите на мъртвите.

Освен подавки, свещи и вино, на Черешова задушница на гробищата се носят и орехови листа. Смята се, че този обичай е свързан с настъпващата на следващия ден Петдесетница, когато всички православни църкви и храмове се украсяват с шума от орехово дърво.

Неговата символика не е никак случайна и носи дълбок смисъл. От древни времена се вярва, че орехът е посредник между двата свята – този на живите и този на мъртвите.

Шумата се носи на гробищата от жени, които я разстилат на гробовете на починалите си близки. Като с тези си действия те правят сянка на мъртвите си близки в отвъдното.

Орехова шума се разстила и на пода на църквата като вярващите коленичат върху нея и се молят за душите на починалите, задължително със затворени очи.

Мнозина смятат, че това е моментът, в който могат отново да зърнат, макар и за кратко, любимите си покойници.

Какво не се прави преди Петдесетница

Задушница – не само Черешова, е ден, в който църквата е повелила да се почитат мъртвите. Затова на този ден е забранено да се правят сватби. По-добре да изчакате и да се вречете във вечна вярност след Петдесетница.

Не е желателно на този ден да се правят и кръщенета, малко са свещениците, които биха се съгласили да извършат това тайнство на един от дните, отредени да бъдат най-тъжните в годината.

Ако все пак решите, че искате да направите кръщене точно в този ден, се спазват обичайните ритуали.

Как се определя датата, кога е през годините 2016, 2017 до 2020?

Както вече споменахме, Черешова задушница се пада винаги в съботата, непосредствено преди големия празник Петдесетница. В таблицата можете да видите датите, на която ще я отбележим през следващите години до 2020.

Черешова задушница 2016—2020
година дата
2016 18 юни
2017 3 юни
2018 26 май
2019 15 юни
2020 6 юни
В подавките за Черешова задушница трябва да има варено жито и питка за помен
В подавките за Черешова задушница трябва да има варено жито и питка за помен

Какво прави Свети Дух с починалите на този ден

Черешова задушница е денят, в който близките измолват прошка за греховете на починалите си близки.
Вярва се, че след Възкресението на Христос входът на Небесното царство остава отворен чак до Петдесетница. Затова на Черешова задушница хората и свещениците се молят усърдно през него да минат душите на всички починали вярващи люде.

На самата Петдесетница са дарени и даровете на Светия Дух, за които се вярва, че пречистват душата от всеки грях. Затова и на задушница преди Петдесетница и на самата Петдесетница църквата се моли по-усърдно от всеки път за опрощение на греховете на мъртвите.

На Черешова задушница, както и на другите задушници, камбаната в църквата бие траурно, с отмерени удари, за службата, която се отслужва, е заупокойна. А предишната вечер се прави обща панахида за всички починали.

А знаете ли защо Черешова задушница се отбелязва точно в съботния ден преди Петдесетница и каква е връзката й със Светия Дух?

Още от векове се е смятало, че със слизането на Светия Дух се завършва домостроителството за спасение на християните като в това спасение роля имат и мъртвите.

Това е причината на Петдесетница Църквата, като отправя молитви за оживотворяването от Светия Дух на живите, да изпроси в деня преди големия празник прошката и за починалите.

Тъй като всяка душа оживява чрез силата на Светия Дух.

Варено жито и питка за помен

Както вече споменахме, на всяка една задушница, най-важното в подавките е вареното жито (коливо), което символизира възкресението. Можете да си го приготвите и сами у дома.

chudesa.net

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Обявяват извънредна епидемична обстановка, от 14 май до 14 юни 2020 г.

"Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна...

Съдът отваря врати от 14 май – мерки за сигурност

Съдебна палата – Бургас въвежда мерки за безопасен достъп          Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, съдия...

Абитуриентите ще имат изпращане при осигуряване на предпазни мерки

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна...

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...