сряда, май 13, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Психологът отговаря: Когато ни боли душата!

Психологът отговаря: Когато ни боли душата!

Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на [email protected]

Когато ни боли!

В основата на всяка болка стои неразрешим проблем. Много често чувам хора в кабинета ми, които ми казват: „ Знаете ли, колко зле се чувствам? Боли ме душата.

Душата не говори, но тя може да страда. Няма лекар, който да ви отвори сърцето и да прослуша пулсиращите тонове на емоциите ви.

Емоционалната болка е много по-силна от физическата, а последствията от душевната травма не могат да бъдат съизмерими с телесната.

Голяма част от проблемите ни са свързани с некоректни отношения на работното място, нещастна любов, загубата на любим човек, неприятни спомени от детството.

Няма причина, която да е еднакво уникална за всички хора. Всяко страдание, е строго индивидуално и всеки втъкава своите чувства и  разочарования в него, в зависимост от моментното състояние в което се намира. В такива, тежки моменти винаги търсим причините вън от нас и преживяваме себе си като жертви, някой е наранил нашите чувства, реагирал е различно на нашите очаквания и това ни е причинило болка. Сякаш отказваме да приемем суверенното решение на всеки човек да има собствено мнение и живот, различен от нашия. Винаги изборите, които правим са лични, и това правило важи и за хората, с които до голяма степен се чувстваме свързани.

Душевната болка е израз и на безсилието ни да променим негативните обстоятелства около нас и да създадем други, които биха ни донесли спокойствие и удовлетворение. Тя е несъизмерима с телесната болка, защото при втората има някакви граници и може да се облекчи с медикаменти.

При психическата болка, каквито и  лекарства да пием или алкохол, можем само за определен момент да я потиснем и след това тя отново се връща с двойна сила, до момента в който не намерим решение на проблема си.

Няма душевна болка, която да не се лекува, но само ако ние пожелаем. Това е въпрос на наше лично решение,  на това как ще приемем света около нас и как ще пожелаем да го променим. А за да променим нещо в живота си, ние първо трябва да го осъзнаем и приемем, да сме способни  да говорим за това. Затаяването на проблемите и потискането на болката не носи облекчение.

Нашето хедонистично общество ни тласка към производство на забавления и консумиране на щастие, в което болката и страданието отсъстват. Аз не съм привърженичка на нещастието, но считам, че в тъгата и загубата човек изгражда своята личност, също толкова, колкото и в блаженото щастие.

Ако се замислим за миг, целият ни живот е низ от загуби, раздели, гняв, болка и нещастие. И всяко едно душевно страдание е стъпало към нашата зрялост и независимост. Няма как да израстваме, ако не понасяме болката и разочарованието в живота си, но няма как и да изпитаме истинско щастие, ако не можем да се справим с поредното изпитание или душевна болка, а защо не  среща или събитие. което се нуждае да бъде преосмислено и оставено с благодарност в миналото за да можем по-мъдри да продължим напред.

 Семеен консултант Катя Пенева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Обявяват извънредна епидемична обстановка, от 14 май до 14 юни 2020 г.

"Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна...

Съдът отваря врати от 14 май – мерки за сигурност

Съдебна палата – Бургас въвежда мерки за безопасен достъп          Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, съдия...

Абитуриентите ще имат изпращане при осигуряване на предпазни мерки

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна...

Представят гостите в 14-то издание на „Свято слово“ във Фейсбук страницата на НЧ „Любен Каравелов 1940″

 14-то издание на майските срещи на славянските творци "Свято слово" ще се проведе виртуално. Гостите със своите стихове и послания ще бъдат...