сряда, септември 27, 2023
НачалоВодещи новиниЮбилейното двадесето състезание “Млад огнеборец” ще се проведе на 30 май

Юбилейното двадесето състезание “Млад огнеборец” ще се проведе на 30 май

В тон с добрите традиции през последните години с цел популяризиране на движението Младежки противопожарни отряди  “Млад огнеборец” Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас организира  областните състезания на териториите на различни общини в област Бургас. Тази година юбилейното двадесето състезание ще се проведе на 30 май 2019 г. от 10.30 ч. на  стадиона в Руен с любезното съдействието на общината.   

Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите, за което допринася участието на децата от младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. В тези формирования ученици, на възраст от 10 до 16 години получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност.

Движението Младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” е с международен характер. На всеки две години  Международната асоциация на пожарните и спасителните служби /CTIF/, организира състезания, в които участват и наши млади огнеборци.

В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година, по разработен примерен устав , включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация  на  дейността в системата на народната просвета.

Теоретичната и  практическата подготовка на  отрядите “Млад огнеборец” се ръководи  от служителите на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, със съдействието на общини, директори  и педагози от учебни заведения  под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с регионално управление  образование  на МОН Бургас.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, пролетен турнир за купата на Свиленград, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”, учреден от НСПБЗН – МВР през 2004 г. в памет на ученика от гр. Свищов, загинал, спасявайки свои съученици, при инцидент на 4 април 2004 г. край гр. Лим на територията на Сърбия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular