неделя, май 24, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Книгата „Капитаните“ събра героите си на премиерата в Бургас

Книгата „Капитаните“ събра героите си на премиерата в Бургас

Книгата „Капитаните“ събра своите герои, както и много морски хора, по време на официалното й представяне на 12 май в експоцентър „Флора“. Изданието е с автор журналистката Ирина Генова, а проектът е на информационен сайт meduzata.com.

На представянето присъстваха кметът Димитър Николов, депутатът Ивелина Василева, директорът на пристанище Бургас Диян Димов, директорът на ДППИ Ивайло Иванов, представители на Бургаска морска асоциация, както и хора от морския занаят. Събитието бе част от фестивала „Бургас твори“.

Представянето на книгата разчувства роднини и приятели на описаните герои. Томчета с автограф ще бъдат изпратени по различни краища на света, където живеят наследници на капитаните, описани със своите истории и биографии.

„Капитаните“ е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и поставили държавата ни на картата на световните пристанища. Историите в нея са толкова невероятни, че всяка заслужава холивудски сценарий.

В книгата се разказва за първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати през 1997 г. Главният герой в него е к.д.п. Христо Мушков, който прави опит да освободи арестуван в Танзания кораб. След като буквално го отвлича от местните власти, на свой ред пък попада в плен на пиратите.

Можете да прочетете и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 г. преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км./ч. на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет големи кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки – потопени, а вълната, дошла от океана, убила 14 500 души.

В книгата е представен и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е все още легенда в трите големи пристанища, обслужвали българските танкери – в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен гражданин.

Още снимки

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Днес ще преобладава слънчево време, но на места ще превали и прегърми

След обяд и до полунощ, по преминаването на студен атмосферен фронт, на места в Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд с...

Изцеление на слепородения – Неделя на слепия

"И като минаваше, видя един човек, сляп от рождение. Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави, кой е съгрешил,...

Шедьовър на иконописта озари Славейковото училище в навечерието на 24 май

Родителите на бивши и настоящи ученици дариха уникална по рода си икона на Светите равноапостоли Кирил и Методий   - трогателен жест на...

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създадена от Кирил и Методий. Той се отбелязва като църковен празник още...