четвъртък, май 14, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини „Бургас Рециклира’2019“ започна в няколко града от областта

„Бургас Рециклира’2019“ започна в няколко града от областта

За шеста поредна година стартира инициативата „Бургас Рециклира“. Повече от 60 доброволци влизат в училище, за да разкажат на първолаците забавно и нагледно как се появяват отпадъците и защо трябва да се рециклират. След като миналата година за първи път проектът излезе извън рамките на Бургас, този път, освен Поморие, в него се включват Черноморец и Ахелой. Спонсори на събитиетo са Vivacom, Time Heroes, Experian, Codefic и ЕкоПак.

В продължение на месец екипът ще обиколи общо 12 училища – в Бургас това ще са: ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „П.Р. Славейков“, НУМСИ „Проф. П. Владигеров“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Св. Княз Борис I“. За втора поредна година в програмата ще се включат и училища извън града – това ще са: ОУ“ Христо Ботев“ – Поморие, ОУ „Христо Ботев“ – Черноморец, ОУ „Христо Ботев“ – Ахелой и СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе.

Образователната програма е разделена в 3 интерактивни учебни часа с различна насоченост, изградени по най-новите педагогически тенденции. По-време на първата си среща с децата, доброволците разказват за различните видове материали, как те се превръщат в отпадъци и защо е важно да бъдат рециклирани. Информацията се поднася нагледно, като се прожектират презентация  и няколко кратки клипчета по темата. През втората седмица малчуганите се научават как от ненужните отпадъци могат да сътворят произведения на изкуството и дори полезни за бита и ежедневието вещи. Третата част е любима на всички. Чрез забавни игри първолаците неусетно добиват още полезни знания, които им помагат да затвърдят и приложат наученото.

„Децата се привързват страшно много към нас и дори не искат да ни пускат да си тръгнем. Всяка следваща седмица ни чакат с нетърпение. По-време на часовете има гора ръце и всеки иска да се включи в заниманията. Много от тях казват, че веднага са споделили на родителите си това, за което сме си говорили и искат да събират разделно отпадъците и вкъщи.“, разказват доброволците.

Традиционно като част от прoграмата ще се случат и няколко съпътстващи събития, в които участие могат да вземат и всички останали хора от областта.

ПРОГРАМА

април до 10 май
Видео предизвикателство „АЗ ПАЗЯ ПРИРОДАТА“

Бургас Рециклира предизвиква всички деца в първи и втори клас в Бургаска област да заснемат кратък видеоклип (до 30 сек) на тема: „Аз пазя природата“. В него могат да покажат как събират разделно отпадъци, преизползват/поправят различни вещи или други устойчиви практики у дома и навън. Родителите, трябва да публикуват видеоклипа във фейсбук събитието – Видео предизвикателство „Аз пазя природата“, с хаштаг #бургасрециклира. За най-добрите и харесвани клипове, има награди осигурени от спонсорите. Те ще бъдат раздадени на финалното събитие на кампанията, на 11ти май, в училище Френе.
Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/796969254011862/ 

20 април, 9:00ч. – Събиране на спирката на Операта в Бургас.
Почистване на дивия плаж „Липите“ до Синеморец
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/350335848906924/

24 април, 18:30ч – Читалище „Хамалогика“
Прожекция на документалния филм с Джеръми Айрънс „TRASHED“ (Бунище Земя)
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/797731293933985/

Още снимки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Свети Исидор. Свети мъченик Йоан Български

Блаженият Йоан бил родом от България, млад на възраст, около 18-годишен, красив на лице, а бил и грамотен. При някакъв случай, който...

От днес страната е в извънредна епидемична обстановка

От полунощ България вече е в извънредна епидемична обстановка. Изненадващото решение беше съобщено на извънреден брифинг снощи от здравния министър Кирил Ананиев. 

Шофьорите да карат с повишено внимание по АМ „Тракия“ в посока София

Днес, 14 май, шофьорите е необходимо да се движат с повишено внимание между 341-ви км и 357-ми км на автомагистрала „Тракия“ в...

Днес температурите скачат до 34° -35°

Гореща и суха вълна обхваща южната част на Балканския полуостров. Температурите до края на седмицата ще са високи. Днес в ранния следобед...