вторник, юни 15, 2021
Начало Водещи новини 10-та Национална среща „Завръщане към корените“ ще се проведе в Бургас

10-та Национална среща „Завръщане към корените“ ще се проведе в Бургас

На 13 април (събота) с богата програма ще бъде отбелязана Десетата национална среща на тракийците под надслов „Завръщане към корените“. Тракийско дружество „Странджа“ – Бургас е организатор на големия родолюбив събор, които ще събере участници от всички краища на страната. В района на Бургас има най-много потомци на тракийски бежанци на глава на населението – от Одринска и Егейска Тракия, както и от Мала Азия. Апелът на тракийската среща ще е да бъдат загърбени различията и всеки, който се чувства част от общността, да заповяда и да се потопи в тържествената атмосфера.

Събитията ще започнат в 09:30 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на патрона на Тракийско дружество „Странджа“ – Капитан Петко войвода.

От 10:20 ч. на Морска гара – Бургас ще се проведе възстановка на трагичните събития от 1913 г. – периодът, когато тракийските бежанци пристигат в Бургаския регион.

В 10:50 ч. ще започне шествие от Морска гара към храм „Света Богородица“, където ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите тракийци.

Събитията ще продължат с празнична програма от 13:00 ч. в Държавна опера – Бургас.

От 17:00 ч. на пл. „Атанас Сиреков“ ще бъде представен „букет“ от най-обичаните тракийски песни и танци.

Събитието се организира с помощта на Община Бургас, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

Подробна програма на събитието:

https://www.facebook.com/events/911622309178458/

http://www.strandja.org/2019/04/zavrashtane-kam-korenite-13-april-2019.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular