вторник, май 19, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Турски водолази откриха кораб на 3600 години

Турски водолази откриха кораб на 3600 години

Група от турски водолази откри кораб на 3600 години, който може да се окаже най-стария откриван до сега, предава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Той се намира край бреговете на южната турска провинция Анталия.

Корабът, който е датиран от 1600 г. преди новата ера е бил открит край западните брегове от екип на Департамента по подводно проучване на Университета в Анталия. Той е дълъг 14 метра и е бил открит на дълбочина 50 метра с 1.5 тона медни кюлчета в него.

Губернаторът Мюнир Каралоглу описа откритието като единствено по рода си в подводната археология и казва, че този кораб е „Гьобекли тепе” на подводния свят. „Гьобекли тепе” е най-стария познат мегалит в света и често се определя като кота нула на човешката история.

Каралоглу каза, че артефактите, които бъдат намерени на кораба ще се изложат в музея в квартал Кемер, който стана „епицентър на подводната археология”. Товарът от медни кюлчета е бил основното откритие на кораба, казва Хакан Ониз, един от водолазите.

„От типологията на кюлчетата установихме, че корабът е търговски от 16 в. Благодарение на откритието бе отворена нова глава в историята на подводната археология”, заяви Ониз.

Броят на кюлчетата е бил определен от триизмерно сканиране на кораба, благодарение на сонарно изследване и фотографска мозайка. Проучване показа, че тези кюлчета са били добити от мините разположени в Кипър и излети през 15 или 16 в. преди новата ера. Те са били транспортирани от там за остров Крит.

„Вероятно корабът е бил хванат в буря докато е пътувал до егейските брегове на Кипър. Носел е товар от медни кюлчета и точно типа им ни помогна с датировката на кораба. Това може да бъде най-стария кораб превозващ индустриални стоки”, каза Ониз добавяйки, че сега ще се формира екип, който в продължение на 5 години ще изследва кораба.

Преди това, кораб датиран от 1400 г. преди новата ера бе открит край бреговете на Анталия, като се вярваше, че той е най-стария от своя вид, до този момент. Потвърдено е, че този плавателен съд е и по-стар от намерения край българския бряг гръцки търговски кораб, който е на възраст 2 400 г. и бе описван като най-стария цял кораб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Виктория снима новия си клип след Евровизия в Бургас

Българският представител на Евровизия 2020 и 2021 Виктория избра Бургас като локация за снимките на новия си музикален клип. Проектът Alright на...

Излезе от печат шестото издание на сборника с поезия и проза на ученици

Излезе от печат сборникът "Вяра, надежда и любов за децата на България" с отличени творби в Националните конкурси "Рождество на Спасителя" и...

На 1 юни отварят границите с Гърция и Сърбия

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и трансппортни връзки. Същото е договорено със...

АЕГ „Гео Милев“ провокира седмокласници с конкурс за есе

С конкурс за есе английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас провокира седмокласниците от региона. До 31 май всеки ученик от 7...