събота, май 16, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Уникална гробница от епохата на Птолемеите беше открита в Горен Египет

Уникална гробница от епохата на Птолемеите беше открита в Горен Египет

Генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири обяви в петък откриването на гробница, датираща от епохата на Птолемеите, 305 г. пр. Хр.

„Перфектно украсената гробница принадлежи на благородник на име Туту и ​​на неговата съпруга, музикант, каза Халед ал Анани на пресконференция.

Гробницата, открита в археологическия обект Ал Даябат, се състои от две малки стаи, съдържащи два варовикови саркофага.

Египетските археолози открили много добре запазена мумията на жената и повече от 300 предмета и фрагменти, включително 50 мумифицирани соколи, орли, котки, кучета и плъхове в гробницата. Гробницата е „едно от най-вълнуващите открития в района“.

„Голям брой мумифицирани земеровки, които приличат на много малки мишки, но с по-дълъг нос, са открити перфектно съхранени в повече от 2000-годишна гробница“, добавя Вазири.

1554616157-4443

Той посочи, че древните египтяни вярвали, че малките плъхове, които се движат много бързо и виждат много добре през нощта, приличат на Хор, бог на небето, който може да работи ефективно в тъмното.

Египтяните по това време са почитали тези плъхове, защото вярвали, че тези малки същества могат да лекуват слепота, добави той.

1554616157-sdsds

Залата пред саркофазите е разделена на две части, съдържащи бои, които Туту представя като подаръци на богове и богини, а жена му рецитира някои стихове от книгата за възкресението, обясни той.

Гробницата е открита случайно през 2018 г., когато полицията за туризъм и антики арестува банда, която извършва незаконни разкопки в район близо до археологическия обект.

Източник: daily-sun.com

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

2174 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

2174 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 08 ч., днес, 15 май.  За...

Днес ще бъде облачно и топло

Днес ще има значителна средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Дневните температури слабо ще се понижат и...

Хороскоп за 16 май

Овен Не позволявайте поради притеснението и поради финансови причини да се нарушат плановете Ви. Отделете внимание на облеклото си,...

График за обработки против комари до края на месец май

Предлагаме на вашето внимание график с дните и местата, където до края на месеца Дезинфекционна станция - Бургас ще обработва зелени площи...