петък, април 9, 2021
Начало Водещи новини Магическата сила на билката Разковниче

Магическата сила на билката Разковниче

В Българската етнография много легенди разказват за огромната магическа сила на Разковничето. Основни и сродни са легендите за таралежа и костенурката – в едната легенда го наричат Таралежова, а в другата Костенуркова билка. Поред Българските вярвания и обичаи Разковничето е описвано, като нещо, което прилича, на много други, но само таралеж или костенурка могат да го намерят. Ако захлупите с паничка таралежа той бавно тръгва носейки върху себе си този своеобразен затвор. Стига до разковничето и само като се докосне до него паничката сама се обръща и освобождава животинчето… Затворили малките на костенурката, тя се опитала да ги освободи, но след като не успяла отишла и намерила разковниче, откъснала клонче от него и се върнала при децата си – докоснала вратата зад която те били затворени – вратата на мига се отворила и костенурчетата били свободни…

Друга легенда разказва, че ако се докосне с клонче от разковниче и се кажат точните думи може да се отвори заключена врата, да се събори каменен зид и дори крепостна стена… Също с подходящите думи и клонче от разковниче може да се намери имане и ако се кажат други тайни думи то може само да излезе от земята (идеално за мързеливи иманяри), но… тези тайни наричания за сега се считат загубени…

Разковниче в България се казва на няколко растения, но водещи са две – едното на което казват Костенурково или Таралежово биле и другото е Четирилистното разковниче (Marsilea Quadrifolia), това растение няма нищо общо с четирилистната детелина. Ще разкажа накратко и за двете.

Разковниче

Това е многогодишно тревисто растение. Прилича на много други и реално може да се различи само когато цъфти. Нашите прадеди за магически действия са ползвали клонче, листа – винаги 3 на брой и семе от разковничето. Семената и тройка листенца се ползват в почти всички талисмани. Клонче, определена част от стъблото и семена са една от многото билки за различни магически отвари против магии и всяко зло, за любов, за пари, за пътуване и т.н.

От малките листенца на Разковничето се прави талисман, който се носи непрекъснато със себе си – в документи, тефтерче или някъде другаде и се пази да не се пречупи. При пречупване то престава да действа, но не причинява лошо. Тези 3 листенца привличат работа, пари, любов, високопоставени покровители, помагат в рискови ситуации, отварят врати и възможности.

Понякога, макар и много рядко растението прави големи клончета с големи листа. Ако се отреже такава тройка листа, ламинира се и се пази от пречупване, от нея може да се искат конкретни желания. Разковничето притежава пророчески способности и изпълнява всички желания на стопанина си, които ще му донесат щастие и успех. До тук всичко изглежда просто и лесно, но… не е така. Преди всичко Разковничето е много рядко срещано. То е миролюбиво и добро растение, но може да бъде опасно, ако още при брането не бъдат изпълнени специални ритуали и казани точно определени думи. После при рязането на листата и правенето им на талисмани отново има ритуали и наричания… Специфични са ритуала и наричането когато се събира семето и т.н. При работа с разковниче има и специфични ритуални плащания. Подобни ритуали и плащания има и при много други магически растения, вода и др.

Носенето на разковниче освен във вече изброените случаи помага и при делови сделки, любовни срещи, при някои съдебни процеси и др. То закриля и пази притежателя си. С времето (ако не е счупено) не губи сила и може да се ползва много години. Силата на талисмана не зависи от големината на растението, а от начина по който е направен. Аз от години нося в документите си 3 разковничета като големината на всяка тройка е по-малка от нокът. За талисмана за желание са необходими големи листа, защото тогава листото трябва да се хване с две ръце и пръстите на трябва да се докосват.

Разковничето е верен приятел, който никога няма да навреди, а ще помага на притежателя си. То подрежда живота така, че всичко да става спокойно и сравнително лесно. То е незабележимо, но когато се обърнем към миналото време от когато го притежаваме до днес виждаме, че живота ни се е променил към много по-добро.

Все пак трябва да се знае, че и Разковничето не може да помогне, ако на човека който го притежава има направена магия или някакво друго негативно въздействие.
Четирилистното разковниче (Marsilea Quadrifolia

В различните части на България хората казват „разковниче“ на различни растения.

Умението за разпознаването му е пазено в дълбока тайна. Този, който знаел как изглежда билката, издавал тайната само на най-близките си и това обвеяло разковничето с мистерии. Според някои разковничето е цвят от папрат, който се появява единствено в полунощ на Еньовден. Вероятно заради това в ботаниката днес разковниче се нарича Водно четирилистно разковниче

(Marsilea Quadrifolia), това растение също има магическа сила и е многократно по-силно от четирилистната детелина, но не е разковничето от легендите. Още повече магическото растение обаче според легендите и описанията е ливадно растение и често се намирало в сеното.

Разказва се, че ако кон мине през поляна, на която расте то, ще му се разковат подковите.

С думата „разковниче“ освен билката е бил назоваван и предмет, оприличаван на агнешко копитце, намиран често на мястото, където е родила ежката. Предметът се слагал в дървено корито с вода и по думите на старите хора той започвал да се движи по дъното на коритото. Разбира се, това негово движение било стимулирано от специални молитви и заклинания. Според други легенди разковничето било растение, наподобяващо човече с корени, което се появявало понякога в нивата с картофи.

Произнася се специално заклинание, преди билката да се извади от пръстта. Откъсването на билката от природата се „плаща“ с няколко монети, пъхнати в пръстта. В миналото хората оставяли златни и сребърни монети – ритуал за благоденствие и успех. В магьосническите практики „плащането“ е нещо изключително важно и доста ритуали го изискват. Например никой талисман не би действал, ако не е платен. Друго важно правило при брането на магически растения е да не се взима цялото растение, а най-много една трета от него.

За да се ползва силата на растението след това, то се засажда със специални молитви за успех и добруване.

Отново ритуали за купуване, садене, наричания и ежедневни молби да хареса новото си място… Брането на тези нежни, уникални четирилистни листенца папрат е удоволствие, но и много голямо натоварване от казваните баилки.

Четирилистното разковниче дава огромна сила и привлича късмет стократно по-силно от обикновената четирилистна детелина. То помага да се съберат влюбени, да се върне хармонията в семейството, след разваляне на магия, то помага за по-бързото възстановяване на хармонията на душата и тялото. Четирилистното разковниче е на видно място в някои хербарии за пари, за любов, за късмет, за успешна търговия, за плодородие и успехи. То само по себе си помага за всичко това, но действа по-силно когато е заедно с други билки. Има антидемонично действие.

Четирилистното разковниче помага за решаване на проблеми. Дава спокойствие, и самоувереност на притежателя си.

Изключително полезна е комбинацията на двете разковничета, защото те се допълват взаимно, а там където действието им е сродно стават още по-силни.

Източник: bg-magic.com /forumnauka.bg

5 КОМЕНТАРИ

    • Никой не може да ви изпрати тази билка. Никой не я развъжда. Човек трябва да си я намери сам, с костенурчета или с малки таралежчета. Не е водна детелина, не е й демирбозан

  1. Така и не разбрах каква е целта на тази статия. Описва се растение с магически свойства,но то трябва да се употребява като се правят определени ритуали, които не били известни и затова то нямало да подейства. В същото време авторът се хвали, че това растение му помага, което пък означава, че знае какво и как се прави,но пък не иска да го сподели. Та защо публикувахте тази статия? Да дразните читателите си ли и да им покажете колко са недостойни за такива знания!?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular