петък, април 9, 2021
Начало Водещи новини Днес е Световен ден на мозъка

Днес е Световен ден на мозъка

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка. Ето и някои по-интересни факти за него.

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.

Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1 424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1 395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки – 2 049 грама. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1 372 гр. Най-малкият мозък принадлежи на жена – 1 096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама.

Най-бурно мозъкът се развива от 2 до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%. Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците – 111. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр.). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък.

Доскоро се смяташе, че мозъкът на възрастния човек не може да се обновява. Последните изследвания  в областта на мозъка обаче за установили, че за него се знае много малко и всъщност хората не използват напълно своите възможности. И в светлината на тези последни изследвания се смята, че човек е способен да се променя не само на психологическо, но и на физическо равнище.

Проучванията  на мозъка показват, че този човешки орган притежава удивителната способност да се пренастройва и да се възстановява. Доскоро повечето лекари смятаха тези идея за утопична. Те бяха сигурни, че мозъкът не може нито да се променя, нито да расте – може само са ‘аварира’. Но днес позитронно-емисионната томография и функционалната магнитно-резонансна томография позволяват на учените да наблюдават  мозъка в действие. И сега те са убедени, че традиционната представа за мозъка е била погрешна.

Става ясно, че ако някаква част от главния мозък се повреди, особено в областта на неговата кора /тънкия горен слой, който отговаря за обработката на постъпващата информациа и регулацията на движенията/, други негови части могат с времето да се ‘нагърбят’ с нейната функция. Това изисква търпелива работа в продължение на години, но независимо от това учените вече говорят за пластичността на нервните структури,  за това, че интензивните умствени и физически упражнения могат да променят мозъка на структурно ниво.

Според учените мислите могат да влияят върху мозъка. По какъв начин тава атаова? Оказва се, че мислите могат да влияят на активността на гените. Когато ние мислим за едно и също нещо, се включват определени гени, които започват да изработват съответстващи белтъчини – така се изменя структурата на невроните и се увеличава количеството на връзките между тях, т.е. увеличават се комуникационните възможности на невроните.  В мозъка е възможно да се образуват нови неврони.

По време на експериментите е установено, че количеството нови клетки в главния мозък зависи от околната среда. Употребата на кокаин и стресът, например, забавят тяхното образуване, докато бягането и учението го усилват.

Новите открития в областта на неврофизиологията дават надежда на много хора – на страдащите от последствията от инсулт, на тези, които се борят с хронична болка, на  младите хора с нарушени способности за обучение…/krasotata.net/

1 коментар

 1. Мозъкът е основен консуматор на кислород. Оказва се, че освен с дишането кислород може да се достави и с храната, която консумираме. Някои храни са по-богати на органичен германий, който внася в кръвта повече кислород. Хранителни вещества, съдържащи органичен германий според д-р Асай
  Ганодерма (Рейши) 800-2000ppm
  Чесън 754ppm
  Женшен 250-320ppm
  Алое Вера 77ppm
  Хлорела 76ppm
  Младата гъба рейши има 4 пъти повече организчен германий от узрялата. Освен гъбата рейши, много полезна е и гъбата херициум (лъвска грива), която стимулира растежа на нервните аксони. (растеж на нервния фактор).
  Наличието на повече кислород действа успокоявашо на мозъка, което е много важно да се чувстваме добре.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular