петък, май 15, 2020
ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Начало Водещи новини Пирамидата на Дилтс: Защо животът ви е такъв, какъвто е?

Пирамидата на Дилтс: Защо животът ви е такъв, какъвто е?

Всички ние водим различни животи – някои са успешни, други – не чак толкова.

Ако някога сте се питали „Защо водя подобен живот?“, то пирамидата на Дилтс ще ви помогне да намерите отговора и да промените съществуването си към добро.

Тя е дело на Робърт Дилтс – един от най-известните експерти в невро лингвистичното програмиране и създател на един от най-удобните модели за описание на живота под формата на пирамида, разделена на нива – от основата към върха й.

Смисълът на пирамидата

Пирамидата на Дилтс е концепция, която всеки трябва да знае и разбира. Съществуват най-малко две причини за това:

  • Тя ще ви помогне да анализирате живота си чрез въпросите, които ви кара да си зададете.
  • Ще повлияе на съществуването ви – веднага щом разберете кои са основните ви проблеми, вие ще знаете какво да направите, за да поемете по правилния път.

Нивата на пирамидата

Преди да преминем към обясненията на отделните нива и търсенето на отговори, трябва да знаете следния основен трик – на всеки въпрос отговорът може да намерите, като отговорите на въпроса от следващото ниво.

Ниво 1: Какво имам?

Това е най-ниското ниво – това на вашия бит, на ежедневието ви, финансите ви, работата или бизнеса ви, и дома ви, семейството ви, кръга ви на общуване и т.н.

Ако често се питате „Защо имам това, което имам?“, ще се наложи да потърсите отговора на второ ниво, където са вашите действия. Това ниво отговаря на въпроса „Какво правя?“ и е очевидно, че от това, какво правите ден след ден, ще зависи това, което ще имате.

Ниво 2: Какво правя?

Този въпрос, очевидно, е свързан с определени действия. Логично е, че те влияят на всичко, което имаме. Помислете защо вършите определени неща. Отговорът ви очаква на следващото ниво – това на стратегиите.

Ниво 3: Как избирам?

Според това как взимате решения, как правите избора си, каква стратегия ви води (стремите се към повече или не се напрягате, живеете за деня или планирате за години напред и т.н.) зависи как ще действате в отделните ситуации (дали ще се образовате във всяко свободно време или ще пиете бира пред телевизора, дали ще поемате инициативи в работата си или ще следвате рутината).

Ниво 4: В какво вярвам?

Ако си задавате въпроса „Защо избирам това, което избирам?“, е време да отидем още едно ниво по-нагоре. На четвъртия етаж се крият вашите убеждения. В какво вярвам? Ако сте наясно, че с упорит труд се преодолява всяко препятствие, е ясно, че, ако нещата не вървят, за вас ще е естествено да повтаряте опитите си отново и отново.

Ниво 5: Какъв съм аз?

Задавате си въпроса „Защо вярвам в това, в което вярвам?“. Нужно е да отидем на пето ниво. То отговаря за самосъзнанието и самоидентификацията. „Какъв съм аз?“ Отговорът на този въпрос зависи от повечето ви убеждения.  Ясно е, че за човека, който казва „Аз съм бездарник и никому ненужен неудачник“ и за човека, който казва „Аз съм гений и съм роден, за да постигна успехи“, нещата в живота се случват по различен начин, защото имат различна представа за света.

Ниво 6: Защо живея?

Това е нивото на мисията, на смисъла на живота. Пирамидата на Дилтс ви позволява да разберете по-добре защо живеете така, както живеете, и защо имате това, което имате. Позволява ви да направите експресен анализ на собствения си живот.

Тя ви позволява да разберете, какво точно трябва да промените в живота си, за да получите на изхода друг, по-радващ ви резултат, а за това трябва да се изкачите на ниво (или повече) нагоре по пирамидата.

Както гласи един от принципите на системния анализ „Обикновено проблемът не може да бъде решен на нивото, на което е възникнал“. Задайте си тези въпроси, открийте отговорите и вижте къде боксува живота ви и какво трябва да направите, за да спре да боксува.

Източник: obekti.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

График за обработки против комари до края на месец май

Предлагаме на вашето внимание график с дните и местата, където до края на месеца Дезинфекционна станция - Бургас ще обработва зелени площи...

Строителният разчуства своите абитуриенти с онлайн-изпращане (Видео)

Гимназията по строителство в Бургас изпрати днес своите абитуриенти виртуално. По традиция, всяка година на този ден, гимназията изпраща зрелостниците с тържество...

Зоопарк Бургас има 24 нови обитатели

Зоопарк Бургас има 24 нови обитатели. Това са две индонезийски катерици, две шарени мутации на европейска катерица и двадесет чинчили.

В понеделник отново тръгва Т1

След анализ на пътникопотока през последните дни и в изпълнение препоръките на Националния оперативен щаб за осигуряване на физическа дистанция в обществените...