петък, август 14, 2020
Начало Водещи новини Честит рожден ден на блестящата Татяна Лолова!

Честит рожден ден на блестящата Татяна Лолова!

„Животът е споделяне“ казва голямата българска актриса Татяна Лолова, която е родена в София на 10 февруари, 1934. Майка й е от руско-украински произход, Баща й, Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед – също Желязко Лолов е известен театрален актьор в Плодив.

Още от детската градина, Татяна е убедена, че трябва да стане артистка – и редовно се изявява по училищните концерти и празненства предимно с рецитации. Съвсем естествено е приета да учи в Държавното Висше Театрално Училище (ДВТУ), което при завършването й вече се казва ВИТИЗ, а днес НАТФИЗ. Учи в класа на професор Стефан Сърчаджиев, в същия випуск са още Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев, Леда Тасева…

Татяна Лолова мечтае за драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния и талант. В този дух са и първите й професионални изяви на естрадата още като студентка. След завършването си, през 1955 г. Татяна Лолова е назначена в русенския театър.

В края на следващата година, на 26 декември, 1956 г. – тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричния театър – който официално се води основан през 1957 г. Играе в „Баня” и „Дървеница”на Маяковски, „Импровизация” на Радой Ралин и Валери Петров, Беатриче в „Много шум за нищо”, „Когато розите танцуват” и „Сняг” на Валери Петров, „Женитба” НА Гогол, като постепенно се превръща в любимка на публиката, наред с звезди като Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Стоянка Мутафова. Но популярността за първи път идва не толкова от театъра, колкото от радиото, от чудесните предавания на редакция „Хумор, сатира и забава”. Голямата и популярност естествено идва с появата на телевизията. Първите излъчвания са на живо от студиото в Телевизионната кула, а хората се събират да гледат в малцината, които са си купили телевизор.

През 1978 вече утвърдената като звезда на комедията актриса шокира почитателите си и критиците като напуска Сатирата и се премества в театър „София”, за да играе драматични роли. Но още преди това играе с огромен успех (от 1976 до до 1984) заедно с Калоянчев в камерната трагикомедия на Арбузов „Старомодна комедия” – която си остава една от най-любимите й постановки. В театър „София” Лолова остава 11 години, като и най-резевираните критици и зрители в признават големият и талант на драматична актриса. 11 години пред препълнени зали, играе баба Гена в „Човекоядката” на Иван Радоев. Ролята на живота й – според самата актриса, идва след завръщането й в Сатиричния театър – с моноспектакъла по Бекет „Щастливи дни”. Ролята на Уини й носи наградата А’аскеер през 1992 г. Татяна Лолова е и „киноактриса”, при това с доста филми – въпреки думите на иначе близкия й приятел Рангел Вълчанов, никога няма да види кино, понеже няма вежди. Режисьорът Володя Янчев я е канил в почти всичките си продукции – комедиите „Невероятна история”, „Топло”, „Последният ерген”.

540115

Във филма на Конрад Волф „Гоя” играе испанската кралица Мария-Луиза Бурбонска в обкръжение на актьори от първа величина от 8 страни. Ролята не е особено голяма, но в Германия пишат, че създава нов стил на актьорска игра, а един от големите руски критици Виктор Комисаржевски я обявява за страхотна актриса. Друг режисьор, който почти неизменно предпочита да я има във филмите си е Георги Стоянов: „Случаят Пенвеле”, „Къщи без огради”, „Щурец в ухото”, „Константин Кирил Философ”. Специално за играта й в „Птици и хрътки”, известният руски режисьор Сава Кулиш казва в „списание Киноизкуство”, „Порази ме Татяна Лолова като блестяща ексцентрична актриса, която притежава и рядката за ексцентричния актьор способност да бъде органична и да вярва в онова, което играе”. Ще цитираме думите на професор Любомир Тенев „…в нейната игра има нещо парадоксално. Колкото и кратко да е на сцената, тя ни „разказва” смешно-тъжната житейска повест на своята героиня. И същевременно играе остро, експресивно, задъхано, фантазно, между битовото и „ирационалното”, между реалното и недействителното… Сега в хумора на Татяна Лолова има нещо от трагиката на Молиер, а в драматизма й – нещо от хумора на Молиер. Радвам се, че я има. Без нея сцената ни би твърде опустяла.

Източник: Нет Фокус

Снимки: kino-teatr.ru gaida.lu,novinar.bg,clubz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

176 са положителните проби за COVID-19 у нас

176 са положителните проби за последните 24 часа при направени 5 877 PCR теста.Това показват данните на Единия информационен портал. Така от...

14 август – Световен ден на гущерите

Всяка година на 14 август любителите на дивата природа празнуват Световния ден на гущерите. Днес има около 6263 вида гущери. Много от тях са...

Днес ще бъде предимно слънчево

След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в планинските райони от страната ще превали краткотрайно.

Св. пророк Михей от Дванадесетте пророка

Той произхождал от Иудиното коляно. Родината му била местността Мораст, близо до град Елевтеропол, оттам светият пророк получил името - Мораститец. Той...