събота, август 15, 2020
Начало Водещи новини Българското кино отбелязва 104 години от прожекцията на първия роден филм на...

Българското кино отбелязва 104 години от прожекцията на първия роден филм на 13 януари

В Бургас случая ще отбележат на 8 и 9 февруари – заедно с 80 години от рождението на Невена Коканова

Българското кино празнува на 13 януари. Датата почита деня, в който за пръв път е прожектиран първият български филм. Лентата е „Българан е талант“ и е показана през 1915 г. Години по-късно, през 1973 г. са поставени и основите на професионалното кино образование у нас. Във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) се откриват първите три специалности, обвързани със 7-мото изкуство: „Кино и телевизионна режисура“, „Кино и телевизионно операторство“ и „Кинознание“. Четири години по-късно следват първите участия на студентите в международни филмови фестивали.

Официално 13 януари е обявен за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино с декрет на Министерски съвет от 27 декември 2005 г.

В Бургас празникът ще бъде отбелязан заедно с друга знакова годишнина – 80 години от рождението на великолепната Невена Коканова. Общото събитие ще се проведе на 8 и 9 февруари (петък и събота) и носи името на голямата родна актриса – „Дни на Невена Коканова“. Ето какво ще включват те:

На 8 февруари (петък) от 18:00 часа в конферента зала „Ахело“ на Гранд Хотел и СПА Приморец Георги Тошев ще представи свои книга и филм, посветени на знаковата дама от родната театрална и киносцена.

„Години любов. Невена Коканова – колекционерско издание“ е книжна биография на актрисата, посветена именно на 80-годишнината от рождението ѝ. Творбата е в луксозен формат, с твърди корици и суперобложка и включва нейните необикновен живот и вълнуваща кариера, обрисувани включително с над 250 снимки от личния архив на дъщерята на звездата – Теодора. След литературното събитие, ще стартира филмова прожекция. Отново в конферентна зала „Ахело“ ще бъде показан новият документален филм „Невена Коканова. Пътуване“ с участието на Георги Тошев и колеги на голямата дама на българското кино.

На 9 февруари (събота) ще бъдат прожектирани три знакови ленти от филмографията на Невена Коканова, режисирани от съпруга ѝ Любомир Шарланджиев – „Карамбол“ (сниман в Бургас), „Най-добрият човек, когото познавам“, „Спомен за близначката“. Те също ще бъдат показани в Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът ще е платен. Предстои уточняване началния час на прожекциите.

И в двата „Дни на Невена Коканова“ в Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде експозирана тематична изложба, включваща 30 фотографии от личния архив на дъщерята на голямата актриса.

2019 г. е специална и за организатора и домакин на „Дни на Невена Коканова“ в Бургас – Гранд Хотел и СПА Приморец. Знаковият хотел, символ на гостоприемството в морския град празнува 60-годишнина. В последните години той заема все по-устойчива позиция и в културния и обществен живот на града, чрез различни инициативи и мероприятия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

България Еър възстановява полетите до Израел от 23 август

От 23 август националният превозвач „България Еър“ възстановява полетите до Тел Авив. Полетите ще се изпълняват всяка неделя и четвъртък. От 16 август...

Бургас и Приморско ще са домакини на музикален лагер за Евровизия 2021

Музикален лагер за писане на песни за конкурса Евровизия ще се проведе от 16 до 26 август в Бургас и Приморско. Събитието...

До 4 септември можете да кандидатствате за финансиране по национална програма „Творчески инициативи“

Отворена е новата конкурсна сесия по програма "Творчески инициативи" към Национален фонд "Култура". За нея могат да подават документи физически лица с...

100 мъжаги ще се сблъскат на бургаския плаж в национален ръгби турнир

Бургас за трети път ще е домакин на атрактивен турнир по Плажно ръгби 5. Тази година участниците ще бъдат над 100. Състезанието...