събота, юни 13, 2020
Начало Водещи новини Бургас ще бъде залесен и озеленен по подобие на Барселона

Бургас ще бъде залесен и озеленен по подобие на Барселона

Бургас ще бъде залесен и озеленен по подобие на Барселона предвижда новия общ устройствен план на града. Предложението е на групата архитекти от Гражданско обединение Геощрих. Зелената тенденция отговаря на европейските екоизисквания и ще създаде условия в Бургас да се алтернативен и екологичен транспорт и туризъм.

Зелено

Предвижда се да се изградят редица системи от велоалеи в централните части и паркове, както и до най-крайните точки на града. Заложено е промишлените зони да се изместят на север и на запад, а Южна промишлена зона ще се превърне в красив и просторен крайморски парк, подобно на Морската градина. Около кв. Сарафово ще има нов огромен парк, както и зелени буферни пояси за изолация от близкото Летище. Сегашните паркове – Росенец, Морска градина и Минерални бани ще се разширят и облагородят с множество нови дървесни видове и зони за отдих. Морската градина ще се разшири по естествен начин на север и на юг, като в района на сегашната кейова стена на Пристанището, ще се прелее към новата пешеходна и административна зона Супер Бургас. Една от дългогодишните язви на Бургас – нефтените утайници на Лукойл, ще бъдат „затапени“ и покрити с почва и дълготрайна, декоративна растителност. Те ще се превърнат в градски парк, свързан със защитена местност Пода и новия парк на кв. Крайморие.

Урбанизация

Поради непрекъснато нарастващото население над прогнозните анализи, ОУП предвижда и разширения на жилищните и вилните територии и зоните за обществено обслужване. Освен това ще се развие и зона за търговия по протежение на пътя за София.

Туризъм

Предвижда се изграждането на голф игрище до Твърдица, което също ще даде тласък на развитието на туризма. В зона за рекриация и SPA туризъм ще се превърне районът на новите квартали Ветрен и Банево, заедно с Минерални бани. Планират се множество курортни зони, зони за обществено обслужване и ваканционни селища. Една от новите туристически зони ще бъде в района на Северния Бургаски плаж до Солниците и областта Кьошето, южно от кв. Сарафово.

Транспорт

Все по-болезнен въпрос за Бургас особено през лятото е транзитното преминаване на пътуващите от София и Варна към Созопол и Несебър. Предложено е решение за транспортната схема на Бургас и разтоварването на движението на града посредством 3 обходни главни пътища. Ще бъдат изградени и два моста над езерата Вая и Атанасовско. По тях ще преминава транзита за Созопол и Слънчев бряг. Бургас ще има и градска железница, която ще свързва центъра с кв. Сарафово и Аерогара, както и кв. Меден Рудник и Горно Езерово със северната и източна части на града. Пет малки пътнически пристанища в залива ще привличат любителите на ветроходството и спортния риболов.

Инфраструктура

Специално място е отделено за създаване на паркове за алтернативни енергоизточници- фотоволтаични централи. Предвижда се и реконструкция на ВиК мрежата, както и развитие на газификацията.

dnevnik.bg

9 КОМЕНТАРИ

 1. Явно има някаква промяна в паричния европоток – ще има повече за у(при)свояване по зелените мерки

 2. Най-важни са зоните за “ рекриация “ !!!
  Не е лесно да си тъп , но на някои им се отдава!
  Дарба !

 3. Ще стане най-добрия град в Европейския, в Азиатския, в Африканския, Австралийския и Съветския съюзи, абе де що има съюз ще сме намбър УАН. Иначе за Швейцария на Балканите, то си е отдавна даденост. Не мога да разбера само, защо разни „джурналя“ пишат разни небивалици, подплатени с футуристични снимки от разни западни списания. Тази снимка, например, идеално се вписва редом до миризливия бургашки пазар, например. Май, че казаха , че така, като на снимката, ще изглежда Комлука след 5 години, през следващия Митков мандат.

 4. Очевидно Бургас ще стане най-добрия град за живеене в Европейския съюз !

 5. Бургас и в момента е по-зелен от Барселона ! (Качената снимка няма връзка със статията 🙂 )

 6. Няма да остане за озеленяване от тия небостъргачи,дето ги строят.
  Небостъргачът до Ромата съдът го спря а те го строят през нощта.Минете да видите цирк нощно представление.
  Мафията ще озеленява.Ще пуска бръшлян по блоковете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Поставят нова бариера с модерни боларди на алеята за Солниците

Бургазлии, които обичат да се разхождат до Солниците пеша или с велосипед, могат да се възползват максимално този уикенд, защото следващата седмица...

Етно хендмейд уикендът стартира с базар на ръчното творчество на „Флора“-та

Довечера ще бъде открита и изложба "Капитански спомени от борда" Етно хендмейд уикендът, организиран от Община Бургас в подкрепа...

Звеното за спешни ремонти работи активно – сега монтира 60 пейки, поискани от бургазлии

Създаденото по предложение на кмета Димитър Николов общинско звено за спешни малки ремонти работи активно, изпълнявайки многобройни и разнообразни задачи. В момента...

Фотоизложбата „Аз съм Българка!“ гостува в Бургас от 16 юни

Културен център "Морско казино" ще бъде домакин на втората част на проекта "Аз съм Българка!". Интересните фотографии ще бъдат подредени в зала...