С предупреждение за опасно студено време за цяла България започва новата седмица. Днес ще е най-студеният ден от мразовития фронт, който нахлу от петък в страната ни, обяви климатологът Георги Рачев пред Дарик. По думите му големият студ ще продължи до четвъртък, докогато ще са и минусовите максимални градуси.

На 9 януари в четири области на страната е обявен код „Оранжев” за опасно ниски температури.

В Кюстендил, Перник, София област и София-град оранжевият код е в сила заради минимални температури между минус 17 и минус 20 градуса, максимални – между минус 17 и минус 13 градуса.

Във всички останали области в действие ще е код Жълто. Минималните температури ще са между минус 12 и минус 17 градуса, максимални – между минус 13 и минус 8 градуса.

През деня, главно в югозападната половина от страната, ще има слаби превалявания от сняг. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Във вторник отново ще започнат валежи от сняг, на повече места и повече по количество ще са през нощта срещу сряда и в източната половина от страната.

Четвърти ден продължава битката със снега и вятъра в Североизточна България.

Четири области все още заложници на лошото време – това са Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

Пътната блокада продължава, а през цялата нощ екипи на енергото работиха, за да пуснат електричеството в домовете без ток.

По последни данни 16 населени места в областите Силистра, Варна и Шумен все още са на тъмно.

Заради усложнената зимна обстановка, минусовите температури и върлуващ грип учениците няма да влязат в клас, а родителите трябва да измислят кой ще гледа децата им, защото понеделник е работен за тях ден.

Решението с колко да бъде удължена ваканция е на кметовете – на много места учениците трябва да са отново в клас на 11 януари, а на други – на 12 януари.

Софийският кмет Фандъкова реши, че за столичните училища удължаването ще е с 2 дни. В община Пловдив ваканцията е удължена с три дни до 11 януари включително. Така грипната ваканция стана дървена.

Три неучебни дни ще има още в областите Бургас, Благоевград, Монтана, Ямбол, Хасково като в тази област има няколко изключения – за община Симеоновград неучебен ден е само 9 януари, за общините Свиленград и Минерални бани неучебни са само 9 и 10 януари. За общините Ивайловград, Димитровград, Хасково, Стамболово, Тополовград, Любимец, Маджарово, Харманли неучебни са и трите дни до 11 януари, включително.

Заради студа преустановени са учебните занятия на 9 и 10 януари за област Перник, както и за Плевен. В област Добрич положението е същото. В Североизточна България ситуацията след големия сняг и ниски температури, придружени със силен вятър, е най-сложна. Във Варна, Русе, Бургас, Търговище децата трябва да са на училище в четвъртък.

В общините Сливен, Нова Загора и Твърдица няма да се учи само на 9 януари, а в Котел и на 10 януари. За неучебни дни на територията на община Кърджали и Джебел се обявят също само 2 дни.

Преустановен ще е учебният процес в община Смолян до 11 януари, включително, а само на 9 януари в общините Златоград и Неделино.

С изключение на община Исперих, където ваканцията свършва на 12 януари, в другите общини на област Разград ваканцията е 2 дни.

В област Търговище учебните занятия ще бъдат възстановени в четвъртък, а във Видин неучебен ще е само понеделник.

Източник: БГНЕС, Nova.bg, Dariknews.bg