вторник, януари 25, 2022
НачалоВодещи новиниДалавера за милиони: Как изглежда една ферма за патици по европроекти без...

Далавера за милиони: Как изглежда една ферма за патици по европроекти без птици, освен една – умряла (ВИДЕО)

Така изглеждат работещи и одобрени от всички български институции ферми за патици. С гаранция за безопасна продукция. Обектите са финансирани от Фонд “Земеделие” с европейски средства. Имат издадени разрешителни за животновъдни обекти от Агенцията за безопасност на храните, разказва в репортаж Нова телевизия. И в тях трябва да се отглеждат патици.

В края на миналата година от Фонд „Земеделие“ изплащат на четирите фирми общо над 5 милиона лева, защото по документи са завършени, а малко преди това от Агенцията по храните им издават удостоверения за животновъден обект. Това означава, че отговарят на всички условия за безопасно отглеждане.

Кога и колко патици е имало в обектите, на които е платено, за да работят като паткарници, е трудно да се установи. Причината е разминаването в различните документи и наличието на няколко анекса, с които постоянно се намалява изискваният брой патици. Единият – с техническа грешка.

По време на обиколките на обектите, журналистите виждат една патица. Умряла. След сигнала ни в Агенцията за безопасност на храните, попадат и на тяхна проверка на място.

Има и друга ферма за патици, близо до Ловеч. Парите за нея също са изплатени и според проекта към нея би трябвало да има работещо торохранилище. То, обаче, не функционира и патешката тор се излива в полето.

Половин година след превеждането на парите на обектите край Ихтиман, от Фонд “Земеделие” предприемат стъпки да си ги искат обратно. Изпратили са писмо до управителя, който живее във фургон.

По документи, четирите фирми край Ихтиман нямат нищо общо. На практика, обаче, обектите им са идентични, подават документи пред различни институции в един и същи ден, а справка в Търговския регистър показва мрежа от повтарящи се лица, част от които водят към хора и фирми, свързани с тези, които бяха разследвани и наскоро оправдани за източване на пари по програма САПАРД.

Директорът на Фонд „Земеделие” отказва да говори.

БЛИЦ

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular