вторник, август 16, 2022
НачалоСценаИзложбиБургас ще чете морските етюди на Радка Пенчева в „Морето на българина"

Бургас ще чете морските етюди на Радка Пенчева в „Морето на българина“

Културен център „Морско казино“ посреща главния уредник на къща-музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново, д-р Радка Пенчева. Писателката ще представи своята шеста книга с критически изследвания „Морето на българина. Морски етюди в българската литература“.

Срещата с нея ще се състои на 20-ти октомври /четвъртък/ от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова“.

Литературният сборник „Морето на българина“ обединява дванадесет критически текста, свързани с произведения на известни или по-малко популярни български писатели и поети, които са писали на морска тематика. Хронологично изследването на книги и писатели обхваща времето от 20-те години на миналия век до 1944 г.Тъй като темата за морето е почти неизследвана в българската литературна наука и критика, трудът на Радка Пенчева се превръща в ценен документ за литературата и литературната ни история, като разкрива факти, документи и интересни тенденции, очертаващи пътя на художественото претворяване на една от най-енигматичните и обичани стихии, превърнала се в символ на Бургас и неговата творческа аура – морето.Специален гост на представянето ще бъде директорът на Националния литературен музей Пламен Крайски.

Събитието е част от програмата на „Есенни литературни празници“-2016 г., входът е свободен.

Инициативата се реализира от Национален литературен музей, Община Бургас, къща-музей Емилиян Станев и къща-музей Петя Дубарова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular