сряда, септември 27, 2023
НачалоВодещи новиниПодаряват „Война на световете”, „Макс и Мориц” и „Тайната градина” срещу кило...

Подаряват „Война на световете”, „Макс и Мориц” и „Тайната градина” срещу кило пластмаса

Бургас отново ще се включи в националната кампания “Книги за смет”. Инициативата, oбeдинявaщa чeтeнeтo и oтгoвopнoтo oтнoшeниe към oкoлнaтa cpeда, ще се проведе в града на 14 май т.г. Мястото е Пантеона в Морската градина. Срещу отпадъците, всеки участник ще получи талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Към селекцията от четива тази година се прибавят още три класически заглавия, издадени специално за „Книги за смет”. Това са „Макс и Мориц” на Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, „Тайната градина” на Франсис Бърнет, научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс.

Организаторите уточняват, че за да участвате в „Книги за смет” 2016 е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. Подходящи са пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, чаши и тарелки, найлонови торбички, стреч фолио и пр. Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти, отпадъци, които не са пластмасови.

Миналата година Бургас постави рекорд по брой събрани пластмасови отпадъци, тази година отново ще се бори за челна позиция сред останалите четири общини, включени в кампанията. Това са София, Плевен, Велико Търново и Кюстендил.

За приемането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular