четвъртък, юни 17, 2021
Начало Водещи новини Магията на ударните инструменти

Магията на ударните инструменти

Ударно музикално приключение очаква зрителите в поредния  концерт от цикъла  „Запознайте се с …” в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”.

Тази сряда младите музиканти и техните преподаватели ще  разкрият пред   зрителите    магията на ударните инструменти.  Те са най-естествените и първични инструменти, които човек познава, и затова са считат за  първите такива  в музикалната история.

Всеки родител е усетил на свой гръб вроденото влечение на децата към барабанене по всевъзможни предмети у дома.  А това първосигнално желание за създаване на шум, публиката ще разбере, че  може да се превърне в истински красива музика. Палитрата на ударните инструменти е много разнообразна,  а  разновидностите им  са  почти безкрайни.

В  пресъздаването на равноделни и неравноделни ритми се  включват  вибрафон, ксилофон, маримба, барабани, тъпан, гонг, там-там, джембе, конга, чинели, кастанети, гуеро и много други.

Магията на ударните инструменти, тази седмица пред  зрителите ще разкрият учениците от класовете на Евгения Иванова и Радослав Харалампиев. Те споделиха, че в  България през 70-те и 80-те години на ХХ век Добри Палиев създава световно известната перкусионна школа с представители от няколко генерации. Затова и по голямата част от произведенията, включени в концерта  са композирани именно от него. От сцената ще прозвучат още мелодии на Рзаев, Сарасате, Бент Лилоф, Пол Дезмънд и др.

Ударните инструменти  намират приложение във всички музикални стилове на всички времена от фолклор през  поп и рок  до джаз и класическа музика. Важното е , тези, които свирят на тях да имат достатъчно фантазия и желание, останалото се получава.

Поредицата „Запознайте се с …” се осъществява в рамките на проекта „На концерт в сряда” , тази сряда – 23 март от 18 часа, Концертна зала на Музикалното училище, вход свободен.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular