петък, септември 11, 2020
Начало Водещи новини Българските младежи са четвърти в света по пиене

Българските младежи са четвърти в света по пиене

България е на челни позиции в класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред подрастващите.

Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично. Страната ни е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти седмично са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия. Въпреки това броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст като цяло е намалял, особено сред момичетата, показва изследване на СЗО.

 От 2010 г. до 2014 г., процентът на 15-годишни момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г. намалява от 26% на 22% при момчетата и от 22 на 13%. Употреба на алкохол сред младите тийнейджъри в 42 страни в изследването също показва понижение с около 10%.
Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г., които вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години. Страните, където това се случва най-рядко са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания. В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г., се дължат на тютюна, най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО.
Най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания. На 11-годишна възраст 25% от момчетата са затлъстели или с наднормено тегло. Това е характерно в ¾ от изследваните страни. Цифрата пада на половина при 13-годишните и с около четвърт при 15-годишните. България също попада в класацията за най-закръглените тийнейджъри, заедно с Гърция и Канада. Оказва се, че момчетата са по-пухкави във всички изследвани страни, въпреки че момичетата по-често се възприемат като дебели. До 15-годишна възраст повече от 50 на сто от момичетата в 14 държави са заявили, че трябва да отслабнат. Тук водеща е Полша с 61% от тийнейджърките, които искат да стопят килограми.
Actualno.com

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Едни от най-знаковите сцени ще бъдат заснети на Солниците и Пантеона Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра...

Профилактични програми ще „борят“ затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от тази учебна година в детските градини и училищата в Бургас. Едната програма...

Бургаският клуб по подводен риболов „Черноморец“ отново е безапелационен шампион за 33-ти път

Бургаският клуб по подводен риболов "Черноморец" е безапелационният шампион в 52-то Държавно първенство`2020, което се проведе в акваторията на Несебър.

Еко викторина дава награди за познания в разделното събиране на отпадъци

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...