вторник, септември 27, 2022
НачалоГорд БургазлияБургаски художници: Опитваме се да създадем комикс култура в града

Бургаски художници: Опитваме се да създадем комикс култура в града

Атрактивна експозиция на комикси ще бъде открита тази вечер в КЦ „Морско казино“ от 18.30 часа. В зала „Георги Баев“ редом ще бъдат изложени фигури на други двама анимационни герои – Феникс – гладиатора и еднометровият Плъх. Те са създадени от бургаските творци Магдалена Михранова и Йончо Йончев.  Акцент в изложбата ще бъде най-новият комикс проект на двамата автори. Тук на място ще бъдат изложени първите 10 страници от фентъзито, което се изработва и в момента.

Предлагаме интервю с двамата художници, които разказват за рисуването на супергерои и хвърлят повече яснота около изложбата довечера. 

 

12067097_10201202970992648_1271567589_n

От колко години рисуваш и кога се запали по комикси?

Магдалена: Рисувам от както се помня, но по-сериозно от 5,6 години, а когaто се запалих по комиксите мисля, че беше някъде към 5 или 6 клас.

Йончо: Може би в 8 ми клас се захванах по сериозно с рисуването вдъхновен именно от комиксите.Бях запленен от невероятните рисунки бях решен да творя.

 

Какво да очакваме от изложбата довечера?

Магдалена и Йончо: Какво да очаквате ли?! Като за начало ще има много авторски творби както наши така и на приятели, ще има 5 фигури на известни супергерои, две от които ще са наши също ще може да се видят и 3 скулптори на шлемовете на iron man, loki, и haimdal и не на последно място витрина пълна с екшън фигурки и комикси. Щях да забравя ще има и висящи фигури, които ще бъдат поставени на тавана в залата.

 

id_by_dirtyandbroken-d34j8oj

Има ли развита комикс култура в Бургас?

Магдалена и Йончо: Добър въпрос! До колкото имам наблюдения мисля, че нямаме, защото ако имахме нещата просто щяха да се случват, вместо да се опитваме да ги създадем. Целта на изложбата както и на комикса ни е да опитаме да възродим тази култура и в нашата страна.

Подценявано ли е рисуването на комикси спрямо другите изобразителни изкуства?

Магдалена: Според мен не, защото всеки вид изкуство си има своя така наречен чар, от който всеки иска да опита. Целта на изкуството е не да се развиваш само в една негова сфера, а да умееш да го съчетаваш и прилагаш във всичко. Трябва само да го оставиш да те докосне.

Йончо: Разбира се че не, един от най великите фентъзи художници Франк Фразета е рисувал много от тях .

 

Ако Бургас има супергерой как ще се казва и какви сили ще има?

Магдалена и Йончо: The Phoenix ще може да лети, да се телепортира на различни места, когато си пожелае, ще скача на големи разстояния, ще е много бърз силата му ще е неизчерпаема, тъй като ще се захранва от недрата на земята.

И накрая: DC или Marvel?

Магдалена и Йончо: DC!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular