вторник, септември 26, 2023
НачалоГорд БургазлияБаскетбол на колела или как духът побеждава физическите ограничения (снимки)

Баскетбол на колела или как духът побеждава физическите ограничения (снимки)

От повече от година, в Бургас съществува третият в страната отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички. Ограниченията, които животът им е дал по едни или други причини, обаче, не налагат граници на техните възможности. Ивайло, Алберто, Диян и Еди са част от отбора на „Джавелин”, създаден по идея на Ротаракт клуб – Бургас – Пиргос. Тимът съществува от март, 2014 г. Община Бургас им помага с транспорта и залата, в която да играят, а идеята намира своята реализация благодарение и на Ротари – клуб – Бургас – Пиргос, Интеракт, спортен клуб „Джавелин” и много други. Участието в клуба е напълно безплатно, но са нужни и още състезатели, призовава Константин Пеев, старши – треньора на отбора. Осигурени са и специалните колички за игра, които са различни от тези, използвани в ежедневието, както и екипировката. Треньорът Пеев обаче продължава да търси състезатели. За да има пълноценна тренировка, както и да участват в състезание, са необходими поне 10 състезатели. Признава, че състезателите му нямат нужда от мотивация, но са нужни повече тренировки. Константин Пеев казва, че почти всичките му баскетболисти са аматьори – преди не са се занимавали с този спорт.

Ивайло Вълчев е изключението. Той е от Варна и е от основателите на варненския тим. В момента Ивайло е студент в Бургас. И той призовава всеки, който е в инвалидна количка, да се включи към техния отбор.

„Няма ли желание – на сила хубост не става. Иначе, в самата игра си проличава кой иска да играе. Трябва да имаш много хъс и да си борбен”, казва Ивайло Вълчев.

Споделя, че повечето хора в неговото положение се притесняват да спортуват така, стоят си вкъщи, затворени са в себе си и за света.

Идеята идва именно от хора с увреждания, казват авторите на социалния проект – младите ротарактори. А техните приятели, момчетата от „Джавелин” показаха в съботния ден, заедно с колегите си от Варна, на площад „Атанас Сиреков” как се играе баскетбол, било то и на колела. И че когато духът е силен, той командва тялото. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular