сряда, септември 16, 2020
Начало Денят Много шум за нищо: Под 1 процент от бензиноколонките мерят неточно

Много шум за нищо: Под 1 процент от бензиноколонките мерят неточно

Изненадващи резултати излязоха от проверките на бензиностанциите на Министерството на икономиката.

Установените неизправности на колонките за горива са под един процент – от общо 10 862 проверени разходомери, разлики между отчитаното и реално подаваното гориво са установени при едва 87.

Тези устройства са затворени.

Министерството на икономиката започна проверките на измервателните уреди на бензиностанциите в сряда, когато премиерът Бойко Борисов заяви, че в пиковия за потреблението на бензин летен сезон не се отчитат реалните количества, а пломбите по измервателните уреди са поставени така, че може да се манипулират.

Днес ведомството на Божидар Лукарски обяви резултатите. Проверени са общо 741 бензиностанции из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Нередности има и при големите вериги. В тях са установени общо 34 колонки с отклонения от нормите. Другите 53 проблемни разходомери са в малки бензиностанции, уточняват от министерството.

Заключенията от проверката ще бъдат използвани за предложения за законови промени, целящи засилване на контрола на пазара за горива. От ведомството допълват, че още в деня, след като премиерът разпореди проверките, е представен доклад за работата и структурата на Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Предстои икономическият министър Божидар Лукарски и екипът му да представят и предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор.

КЛУБ Z

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

От днес може да печелите награди, като се включите в еко викторина на „Флората“

Правилното и разделно събиране на отпадъците не само щади природата и заобикалящата ни среда, но сега дава възможност на всеки да получи...

„Мисис Бургас“ 2020 в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми

Конкурсът „Мисис Бургас" 2020 и тази година ще подкрепи социална кауза, като в това издание кандидатките за короната ще бъдат съпричастни към...

Международният фестивал на документалното исторически кино започва на 17 септември

От 17 до 22 септември Бургас ще бъде домакин на III-ия Международен фестивал за документално историческо кино - DOCK` 2020.

Информирайте се как да подмените старата печка с нов уред на екологично гориво

В Бургас продължава информационната кампания за подмяна на старите печки на дърва и въглища с уреди на еко гориво. В специализирана шатра,...