неделя, май 9, 2021
Начало Горд Бургазлия Любовта към „Левски“ минава през Бургас

Любовта към „Левски“ минава през Бургас

За колоритните бургаски запалянковци – Коко (с транзисторчето), Изито и много други…

dimo raikov

За мъжете казват, че тяхната любов минава през стомаха. Не можем да твърдим, че максимата важи за всички, но ще я перифразираме за известният писател Димо Райков. Роденият в Малко Търново, а понастоящем живеещ в Париж писател наскоро издаде последната си книга „Сини сърца“. Голямата любов на Райков към футболния клуб е неизменно свързана с Бургас, където е преживял най-любимите си, но и едни от най-тъжните моменти в своята лична история като запалянко на „Левски“. Тези бургаски истории намират основно място в книгата. Писателят е бил ученик в Минното училище в Бургас  и си спомня, че старото му общежитие се е намирало до тогавашния стадион „9 септември“ (днешния „Черноморец). Именно там, той гледа първия мач с участието на легендарния Георги Аспарухов – Гунди, а именно – „Левски“ – „Черно море“ за купата на Съветската армия.

stadion

Един от моментите, които впечатляват Димо Райков е, когато Аспарухов поема топката от вратаря и центира уж балонно, с което си спечелва освиркванията на публиката. Тя, обаче, пада точно при крилото Цецо Веселинов, който отбелязва гол. Години по-късно писателят разбира, че това е и била тактиката на Гунди. На същия този мач, Райков се натъква и на една стресираща гледка. Влизайки тайно в съблекалнята, той вижда как Аспарухов си сваля гетите. Тогава забелязва първо сълзите в очите на футболиста, а после – разранените и набраздените от десетки операции крака на звездата.

„Онемях и се чудех как този човек игра на мача“, спомня си Димо Райков. Разказва, че след този момент, Гунди излиза на терена усмихна, все едно, че нищо не се е случило.

ttttt

В книгата му намират място и колоритните бургаски запалянковци – Коко (с транзисторчето), Изито и много други. Райков разказва как са се събирали на Часовника и са се упражнявали и в ораторство. Там научава и една от най-тъжните вести, разказва Райков. Дойде един мой съученик, от Минното училище, цесекар и с една крива усмивка каза „Димо, вие вече нямате Гунди“. Така бургаските фенове, събрали се на Часовника разбират за катастрофата на 30 юни 1971 г., при която Гунди и Котков умират.

Със съжаление, Димо Райков прави сравнението между тогавашните фенове и днешните. Днес писателят е разочарован от запалянковците на любимия си отбор, които при последното гостуване в Бургас изпочупиха седалките на ст. „Лазур“. Но в книгата му истинските левскари ще се потопят в магията на любимия си отбор, ще се докоснат до легендата Гунди и ще си спомнят за най-великия мач за сините, в които те побеждават вечния си враг ЦСКА със 7:2.

2 КОМЕНТАРИ

  1. незнам от къде си, но повярвай ми, Левски има много фенове сред бургазлии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular