неделя, август 14, 2022
НачалоГорд БургазлияСпецът по сърцата доц. Иво Петров пред BurgasCity: Ще превърнем Бургас в...

Спецът по сърцата доц. Иво Петров пред BurgasCity: Ще превърнем Бургас в база за обучение на специализанти

Дoц. д-р Иво Петров, д.м. Главен консултант „Инвазивна кардиология“

Завършил е медицина през 1992 г. в МУ-София. През 1999 г. придобива специалност „Вътрешни болести”, през 2003 г. специалност „Кардиология”, има и тясна специализация по „Инвазивна кардиология”. Д-р Петров е завършил и „Здравен мениджмънт” в МУ-София. Преминал е обучение по стрес ЕхоКГ във Висбаден, Германия, по Инвазивна кардиология и радиология в Института по Кардиология и Сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. През периода 1999 – 2000 г. е стипендиант по Инвазивна кардиология и радиология в същата болница.

Между 1992 и 2006 г. д-р Петров работи в УНСБАЛ „Св. Екатерина”, където преминава през позициите доброволен сътрудник, асистент, старши и главен асистент в клиниката по Кардиология. В този период в рамките на 2 години е стипендиант в в Института по Кардиология и Сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. През ноември 2006 г. е поканен да оглави Кардиологичното отделение на МБАЛ „Токуда Болница София”.

Има множество публикации и участия в професионални семинари, конференции и конгреси у нас и в чужбина. Член е на Европейско кардиологично дружество – с ранг FESC- Fellow of the European society of cardiology, Испанска асоциация по Кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Българско дружество на Ангиолозите и съдовите хирурзи, Национално дружество на българските кардиолози и др.

j

Доц. Иво Петров бе в Бургас за официалното откриване на Сити Клиник в града. Той пристигна по-рано от предвидения за откриването час, специално за интервюто, което даде пред BurgasCity 

Доц. Петров, бургазлии имат голям късмет, че подновявате посещенията си в Бургас, имате ли вече изготвен график, колко пъти месечно ще приемате пациенти ?

Всъщност много хора знаят, че д-р Контева, д-р Николов помогнахме за създаването на Понтика, която вече е част от групата Сити Клиник, което смятам, че е крачка напред. Аз имах график преди това, който беше прекъснат, когато създадохме Сити Клиник в София преди около 2 години, тъй като имах гигантски ангажименти. Тъй като вече Понтика става част от Сити Клиник е съвсем логично да направим всичко възможно хората да имат достъп до всякакъв вид медицинска помоощ, не само тази, която се предлага локално, на местно ниво в Бургас, но и в другите болници на Сити Клиник. Всички тези специалности, които са част от Сити Клиник Груп, имам предвид – образна диагностика, вътрешни болести, скоро онкология, ще са на разположения на бургазлии.

Нашата идея с д-р Контева да се разменяме поне веднъж месечно тя да е в София, а аз в Бургас за по 4-5 дни.

Това е чудесно! На пациентите вече няма да им се налага да пътуват до София или други градове

Ако трябва да бъда честен имам много много пациенти от Бургас и региона, както такива , които сме лекували преди това в Понтика, така и които идват при мен в София, на всички тях искам да им кажа, че могат да разчитат безрезервно на екипа в Сити Клиник-Бургас и да знаят, че обратно на мнението, което съществува, тук ще могат да намерят точно тази адекватна и навреме медицинска помощ, която биха намерили в София или в някой друг европейски град.

На какво ниво е инвазивната кардиология у нас и има ли вече достатъчно добре подготвени специалисти, до преди няколко години се чувтсваше дефицит от към кадри?

Сега смятам, че има достатъчно инвазивни лаборатории, които преди години страдаха от липса на специалисти, но тъй като нашата специалност се развива доста бурно и волю-неволю се обучиха много специалисти. До някъде не толкова подредено както ни се искаше, на базата на обучения и на програма, която да е под егидата на някои от университетите, те се обучиха на място и в практиката, но това до голяма степен така или иначе се случи. В момента практиката по инвазивна кардиология е на много високо ниво. Може би в някои от лабораториите технологията не е такава каквато би трябвала да бъде и се нуждае от обновление, но важното е да се каже, че страната като територия е доста добре покрита от гледна точка на спешна помощ и от гледна точка на инвазивната кардиология и такива заболявания като миокарден инфаркт и белодробен тромбоемболит могат да се лекуват много ефикасно. Не е маловажно , че и такова заболяване, което е потенциално опасно, като аортна дисекация може да бъде доста навреме разпознато и пациентите могат да имат достъп до някои от опитните аортни центрове, които са няколко в България и човешки животи да бъдат спасявани.

Такива има в София, всъщност има поне два, бих казал три, във Варна и естествено в Бургас, където  на мястото на територията на бившата вече Понтика, сега Сити Клиник – Бургас има отлично изградена хирургия.

Започваме да догонваме световните стандарти, но какво още може да се желае в тази насока?

Всъщност ще използвам въпроса Ви, за да кажа, че нашата идея е точно това да изпращаме колегите , които са част от Сити Клиник Груп да специализират на най-добрите места в света. Например съвсем наскоро наш екип се завърна от Хюстън от Presbyterian Hospital , която е една от най-добрите болници в света.  Имаме отлични взаимоотношения също с една от най-добрите болници във Франция, каквато е St Luke’s Hospital, в областта на сърдечно-съдовата медицина. Естествено аз запазвам отлични връзки с моите приятели, където съм специализирал във фондация „Фавалор“ в Буенос Айрес, т.е.  колегите, които работят в Сити Клиник в Бургас, София, Варна и други градове, където планираме да открием структури, ще разчитат на специализации и досег с най-високата възможно медицина. Като председател на дружеството по ендоваскуларна терапия е моя амбиция на тези локации да се прави максимално добра сърдечно-съдова медицина, не само кардиология, но също и съдова медицина, тъй като реално погледнато неслучайно се казва сърдечносъдови заболявания. Това са заболявания, които вървят заедно и които са плод на прекалено ранно развитие на артеросклерозата, която засяга не само артериите на сърцето, но и всички останали артерии в човешкото тяло.

Тук е моментът да повдигнем въпроса и за профилактиката при тези заболявания

Изключително важен въпрос! Един от акцентите на Европейското дружество по кардиология е именно профилактиката. Бялото население със своя характерен начин на живот – стрес, обездвижване, много напрежение, неизразходване на негативната енергия, изключително неправилен начин на хранене, е изключително много податливо на ранно развитие на артеросклерози. Поради тези причини профилактичните мерки, т.е. ограничаване на рисковите фактори , които водят до това ранно развитие, е изключително важно. Акцент в нашата дейност, както в Бургас , така и в София е да се акцентира върху обхващане на ранните стадии на заболяванията, дори на самите още асимптомни периоди, когато лечението е много по-лесно и по-надеждно. Нашата цел е хората да не се разболяват, за да не ни се налага да измисляме всякакви фантастични начини на лечение, които да лекуват вече тежко развили се заболявания.

Тенденцията обаче и към момента е мрачна, статистиката сочи, че страната ни е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания…

Тенденцията действително не е много добра. Д-р Марияна Контева отдавна прилага кампании за ранно обхващане на паценти с ранните стадии на съдова патология, както при диабетици, така и при пациенти с артериална хипертония и съм сигурен, че тази традиция ще продължи. Ние ще продължим да правим периодично абсолютно безплатни прегледи на хора, които се нуждаят от това.

Доц. Петров, като спец по сърцата, ще развенчаете или ще потвърдите – мит ли е, че сърцето боли?

За съжаление е мит. Когато сърцето има проблем, то веднага издава сигнали, които са не много приятни, както болка, така и оплаквания и симптоми като задух, като безпокойство, така че симптоматиката от страна на сърцето много често е драматична, особено когато става въпрос за спешен случай, за спешен реален проблем, оплакванията, симптомите са много , много тежки.

Всъщност една от най-силните и наистина драматични болки е, когато има затруднения в кръвоснабдяването на сърцето, това е болката при миокарден инфаркт и тя е характерна с много голяма тежест , с много голямо безпокойство, с вегетативни прояви, със страх, с безпокойство. Да, сърцето всъщност боли и то доста силно!

Доц. Петров, простете отклонението, но не мога да не Ви попитам…появиха се много коментари около внезапната смърт на сина на президента Плевналиев, някои от специалистите у нас изразиха мнение, че детето е можело да бъде спасено. Вие на какво мнение сте?

Бих казал, че това е до голяма степен спекулативно. Всъщност, когато детето е попаднало при колегите са постъпили адекватно и безрезервно и с усилието на целия екип. При такава ситуация, аз също видях някои от коментарите, в някои от тях съвсем правилно и точно се казваше, че това е потенциално фатално състояние и заболяване, което ако пациента пристигне, не по своя вина или по вина, на който и да било, а по вина на стечение на обстоятелствата и съдбата пристигне късно, нищо повече не може да се направи. Ако това състояние беше разпознато няколко часа , 3-4 часа преди това беше диагностицирано, тогава да! Имаше или по-точно е имало възможност, още повече, че колегите са изключително опитни и лекуват всякаква патология, те биха го направили, но просто заболяването не им е дало време.

Работата Ви е изключително отговорна, ежедневието натоварено. Как „изпускате парата“, едва ли Ви остава много време, но все пак?

Добър въпрос /усмихва се/. Не ми остава много време за съжаление, но най-обичам да съм си със семейството. Най-обичам да се занимавам със сина ми и с дъщеря ми, която наследява и моя път. Тя сега завършва медицина, което за мен е огромна гордост и си избра една чудесна специалност, която е дори по-бързоразвиваща се от нашата, от кардиологията. Тя си избра образна диагностика и има голям успех.

Много обичаме със съпругата ми да се занимаваме с малкия ни син, който е на 9 години и наистина за сега има много нужда от нас. За съжаление не винаги успявам да му дам това време, което заслужава и това ми е всъщност най-голямото съжаление, когато съм толкова много ангажиран и си давам сметка, че има мигове, които не мога да ги върна назад.

За сметка на това сте спасили много сърца, вероятно това Ви носи най-голямо удовлетворение в работата и малко или много компенсира липсата на лично време?

Може би точно това ми носи най-голямо удовлетворение. Може да прозвучи малко висикопарно, но благодарността в очите на пациента и на близките е нещо невероято и което топли душата на всеки лекар. Разбира се не само това е важно, човек храни семейство и другата компенсация също е много важна, но когато ние се преборим за един човешки живот, който е потенциално изгубен и видим резултата от нашите усилия и благодарността в очите на пациента и на роднините, това наистина е много стоплящо.

Ако Ви се даде шанс да избирате, бихте ли избрали отново тази специалност?

Да, от нивото на годините, които съм минал, категорично казвам – да! Все още ми е изключително много интересно, нашата специалност се развива много бързо и точно поради това е интересна, има много какво да се постига, има много какво да се наваксва. България навакса доста в последните години и въпреки това има какво още да се желае и мисля, че в някои сегменти сме на върха на вълната. Имаме вече постижения в международен мащаб, имаме много по-голямо уважение от страна на колегите. Това е една от целите ни, България и българските специалисти и младите колеги да се научат да се представят, да се експонират по-правилно и по-обекстивно. Аз много се дразня, когато все още някой, бих казал самомнителен, надут професор от по-белите страни, се учудва, че има такъв тип медицина в България, каквато среща в болници като Сити Клиник и всъщност искам да покажа на света, че това е правилото, а не изключението и да се разбере, че в България от последните няколко години наистина се прави модерна медицина.

С това само може да се гордеем!

Да, точно това искам! Искам да се гордеем и да се показваме, да не се свиваме, както се казва, да не сме прекалено стеснителни, а да се експонираме, за да се разбере, както между другото го правят всички и американци и французи и немци, даже бих казал малко повече, отколкото понякога имат основание.

И тук искам да вметна още нещо. Една от целите на Сити Клиник Груп е Бургас да стане база за обучение на специализанти, в специалности, които са залегнали и това би привлякло колеги, доктори от Бургас да не се разпръснат, да останат в града и да се развиват като специалисти именно в Бургас, което между другото липсваше на града от много отдавна.

Фактът , че няма медицински университет и фактът, че болницата тук не е база за специализация, смятам, че трябва да бъде променено и се надявам, тъй като ние имаме много позитивен разговор с няколко университета ако не за обучение на студенти, което е по-трудно, то поне за база за специализанти най-вероятно ще стане. И това би спомогнало да остават местни хора, млади специалисти да остават и да се развиват тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular