петък, април 9, 2021
Начало Денят Д-р Михайлова: Увеличават се бактериите, резистентни към антибиотици

Д-р Михайлова: Увеличават се бактериите, резистентни към антибиотици

Съвременните медикаменти все по-трудно се справят с микроорганизмите

Д-р Сашка Михайлова е едно от тайните „оръжия“ на лаборатория „ЛИНА”. Тя е човекът, който разпознава под микроскопа причинителите на инфекциите при хиляди пациенти. Всеки ден през ръцете й преминават стотици клинични материали. За д-р Михайлова няма тайни в микробиологията, а зоркият й поглед съзира и най-скритите микроорганизми.

Тя е утвърден специалист, а зад гърба си има 17 години професионален стаж. Любовта й към морето я довежда преди година в Бургас. От тогава тя е част от екипа на лаборатория „ЛИНА”.

Родена е в Плевен, където завършва средното си образование, а след това се дипломира като лекар в Медицинския университет. Избира да специализира „Микробиология“. Защитава дисертация и придобива научна степен „Доктор”. Специализирала е в Австрия, Англия,  Белгия, Германия, Испания, Италия, Норвегия, Словения, Турция, Франция, Холандия, Швеция и Шотландия.

Д-р Михайлова е семейна и е майка на две прекрасни дъщери – 13 годишната Виктория и 4 годишната София. Съпругът й е инженер и работи в IT сектора.

qq
Марибор, Словения

 

Д-р Михайлова, кои са най-честите инфекции, от които страдаме?

През летния сезон най-голям проблем са инфекциите на храносмилателната система. Водещи вирусни причинители са ротавируси и норовируси, а от бактериите – Salmonella, Shigella и Escherichia coli. През зимата преобладават инфекциите на дихателната система – ринит, ангина, бронхит, пневмония. За съжаление продължаваме да диагностицираме инфекции като туберкулоза и сифилис, които са известни от древността.

Означава ли това, че има бум на туберкулоза и сифилис?

За бум не можем да говорим, но определено нивата на заболеваемост  не са желаните. Преди 2-3 десетилетия в България честотата на тези инфекции беше на много по-ниски нива, след което започна рязко покачване и достигане на максимум през 1998 г. за туберкулозата и 2000 г. за сифилиса. Сега има тенденция към намаляване, но все още не сме достигнали минималните стойности за Еврозоната.

С чудовището от Лох Нес, Шотландия
С чудовището от Лох Нес, Шотландия

Какви са причините за разпространението на тези инфекции?

Закъснялата здравна реформа през изминалите десетилетия остави тези опасни инфекции някак встрани. Звената, ангажирани с контрола на туберкулозата и сифилиса, се оказаха в неравностойно положение. Това повлия върху системната профилактика сред населението. През последните години, обаче, се създадоха национални програми за превенция и контрол на тези заболявания. Те са насочени към рискови групи сред населението каквито са ромската общност, злоупотребяващите с алкохол и наркотици, HIV-позитивните и др.

Говорите за масова профилактика, която е приоритет на държавата. А как стои въпросът с индивидуалната профилактика, имат ли българите навик да се изследват превантивно?

Мисля, че хората стават все по-информирани и започват да се изследват, за да предотвратят развитието на сериозни инфекции. Всъщност почти няма нелечими заболявания, ако те се диагностицират навреме.  Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА” разполага с изключително модерна апаратура, която позволява да се откриват широк кръг от различни видове микроорганизми, дори и когато те са в минимални количества. В този смисъл смятам, че е уместно пациентите да си правят периодично профилактични изследвания, за да изпреварят появата на здравни проблеми. Като микробиолог се стремя да следя новостите в моята област, да  внедрявам най-съвременни методи и тестове. Това е нещо, на което държа изключително много като професионалист и което се търси и от ръководството на „ЛИНА”.

В шведската столица Стокхолм
В шведската столица Стокхолм

В какво се състои точно работата Ви на микробиолог?

Микробиологичната лаборатория има две основни задачи: да открие микробите, които причиняват дадена инфекция, и да установи кои антимикробни препарати са подходящи за лечението й. Всеки ден първо разглеждам посявките на пробите от предходния ден. При тези, при които се откриват болестотворни микроорганизми, продължавам с различни тестове, за да си изясня точния вид на бактериите, гъбичките и т.н. На този етап много ми помага апаратът VITEK 2, с какъвто работех и в Университетската болница в Плевен. По-късно продължавам с отчитане на антибиограмите на вече идентифицираните микроорганизми. Така се подбират подходящи антибиотици за лечение. Към края на деня, когато излязат окончателните резултати, съм ангажирана с консултациите. Често се налага лекуващите лекари или самите пациенти да поискат съвет или допълнителен коментар на резултатите.

Виена, Австрия
Виена, Австрия

Консултациите, които Вие давате, платени ли са?

Не, консултациите са безплатни и са част от пакета услуги на лаборатория „ЛИНА”. За мен, като специалист, това е най-интересният момент от работата и наистина ми доставя удоволствие – да помогна на колеги и пациенти. В същото време е и най-трудната и отговорна дейност, защото много често отговорите на въпросите, с които се обръщат хората към мене, не са написани в учебниците. През последните години, например, проблем е изолирането на много резистентни бактерии, за които трудно може да се намери подходящ антибиотик за лечение. Промененият имунен статус на хората води до появата на нови или възвръщането на стари болестотворни микроорганизми. Като микробиолог трябва да съм наясно със значението на тези видове и да го обяснявам на пациентите.

С колегите от лабораторията
С колегите от лабораторията

Означава ли това, че съвременните антибиотици са безсилни пред бактериите?

Факт е, че съвременните медикаменти все по-трудно се справят с микроорганизмите. Причината е, че се увеличават бактериите, които стават устойчиви към антибиотици. Съществуват дори изолати, които са резистентни към всички известни антимикробни препарати. Водеща причина за появата на такъв феномен е неправилната употреба на антибиотици. Ето защо самолечението с тази група препарати е недопустимо.

Микробиологията ли е ключът към разгадаването на инфекциите?

Да, микробиологията разкрива причинителите на инфекциозните заболявания. Доказването на причинителите и установяването на тяхната чувствителност към антимикробни агенти е най-правилният подход към ефективно лечение. В медицинската лаборатория търсят помощ пациенти с разнообразни диагнози. Като микробиолог се занимавам с инфекциите на всички органи и системи на човешкото тяло. Лабораторията е свързващо звено между различните специалности в медицината. Много често, обаче, като лабораторен лекар нямам директен контакт с пациентите. Понякога се питам какво се е случило с тях, дали са предприели лечение, какъв е бил резултатът от него …

Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА” стартира проект, включващ предлагане на стипендия за следващите медицина или за медицински лаборант, стаж, специализация и работа в Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА”. Има ли интерес  от лекарите-специализанти към микробиологията?

В Лондон, Англия
В Лондон, Англия

Да, вече ни посещават колеги, разглеждат лабораторията. Впечатлени са от техниката и високото ниво на професионализъм. Лаборатория „ЛИНА“ е оборудвана с най-съвременната апаратура и политиката на ръководството е да привлича отлично подготвени специалисти. Младите колеги трябва първо да разберат какво представлява работата на микробиолога и след това – ако им допадне, им препоръчвам да се заредят с много търпение и постоянство.

Вълнувате ли се от здравната реформа?

Смятам, че всеки човек, който живее в България, трябва да се интересува от здравната реформа. Разбира се, като работеща в системата, се вълнувам и следя какво се случва през годините. Мисля, че лекарската професия слиза все по-надолу по стълбицата на престижните в България. Нашите държавници трябва да си дадат сметка, че човешкият фактор в медицината е най-важният компонент. Колкото и модерна апаратура да се закупи, в крайна сметка лекарят е този, който анализира и взема окончателното решение за пациента. И за това се изискват много знания, опит и непрекъснато следене на прогреса в съответната област.

Ако можехте да избирате отново, с коя професия бихте заменили тази на лекаря?

Едва ли бих я заменила, дори и да можех да избирам отново. Вярвам, че всеки следва съдбата си и своето призвание. В професионалния си път имаме трудни моменти и тогава преосмисляме избора си на професия. В такива ситуации съм си дала сметка, че лекарската професия е специална и че аз трудно бих се разделила с нея. Всеки ден си напомням, че няма нищо по-ценно от здравето и от това да помагаш на хората.

Отново в Швеция - този път Гьотеборг
Отново в Швеция – този път Гьотеборг

Какво Ви насочи към медицината, в семейството Ви има ли потомствени лекари?

Аз слагам началото на професията лекар в моята фамилия. Сестра ми е също част от помагащите професии – тя е психотерапевт. Преди много години в семейството ми се случи нещо, което имаше ключова роля в моя избор. Дядо ми по майчина линия почина от онкохематологично заболяване и това ме насочи към лекарската професия. Важна роля за израстването ми като микробиолог имаха проф. Средкова от Медицински университет – Плевен и проф. Моор от Гьотеборгския университет.  Проф. Средкова беше научен ръководител на дисертацията ми, а проф. Моор беше първият учен, който ме покани на специализация в чужбина и ми даде възможност да се докосна до голямата наука.

Вместо „Довиждане и хубави дни!“, споделете  кое е любимото занимание на д-р Сашка Михайлова извън работната среда и как релаксира?

Сутрин преди работа спортувам за тонус – малко упражнения и джогинг в Морската градина. Вечер предпочитам да карам велосипед или да се разхождам със семейството си. Обичам да гледам филми – игрални и научно-популярни.

Най-добре си почивам сред природата. Морето е един от факторите, повлияли на решението ми да се преместя със семейството си в Бургас. През уикендите продължаваме да откриваме нови за нас красиви плажове. През отпуските сме в българските планини или на екскурзии в чужбина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular