вторник, август 16, 2022
НачалоДенятСарафово като Сен Тропе

Сарафово като Сен Тропе

Рибарското пристанище е новата перла на Бургас!

Модерният порт засенчи дори марините за яхти, доволни са в града.

Бургаският кв. „Сарафово“ кипи от еуфория. Местните хора не могат да се нарадват на най-новата си придобивка – модерното и красиво рибарско пристанище. Трийсетина лодки вече са накацали на пирсовете край брега, а до края на месеца броят им ще се увеличи поне двойно, съобщава standartnews.com.

Отдалеч рибарският порт прилича на миниривиера.

„В цяла Европа няма никъде по-хубаво рибарско пристанище, сигурно и в света едва ли ще се намери второ такова. Даже и баровците с яхтите ни завиждат“, кълнат се морските вълци, които са пребродили всички морета и океани.

Погледнат от морето, портът прилича на амфитеатър, а от него се разкрива уникална гледка към Бургаския залив.

Рибарското пристанище в бургаския кв. „Сарафово“ е първото изградено със средства по ОП „Рибарство“. Проектът е на стойност 11 500 000 лева, а с дофинансирането от община Бургас инвестицията набъбна до 12 млн. лв. Новият порт ще бъде ползван приоритетно от рибарите, които имат разрешителни за промишлен риболов и за които това е основен поминък. Специално за тях Общинският съвет на Бургас определи преференциална годишна такса от 200 лв. В рибарското пристанище ще могат да акостират също моторници и ветроходни яхти с дължина до 28 м. За тях обаче има по-високи тарифи в зависимост от големината на лодката и времето за ползване. Рибарският порт е достъпен и за любителите риболовци, които тук никак не са малко. Капацитетът му позволява да акостират различни по вид и големина плавателни съдове. Портът може да събере 100 лодки с дължина до 10 м. Има допълнително места за 20 лодки до 15 м. и 10 места за кораби до 20 м.

Освен с удобните места за лодки и корабчета, рибарското пристанище разполага и с всички необходими съоръжения за тяхното поддържане и обслужване. В него има хелинг, който ще осигурява пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. Непосредствено до хелинга има изградена покрита работилница, в която ще бъдат отстранявани повреди по лодките и риболовния инвентар. В зоните за акостиране и швартоване на плавателните съдове пък са поставени колонки за електрозахранване и водоснабдяване. Цялата пристанищна територия е осветена с енергоспестяващо лед осветление и се наблюдава от видеосистема с 29 камери и записващи устройства.

Рибарското пристанище стана любимо място за романтични разходки край морето.

Накацалите като лебеди лодки теглят като магнит туристите. С изграждането на порта се завърна и едно позабравено удоволствие от почивката на море. В специално обособено тържище на кея всеки ще може да си купи прясна риба, която морските вълци току-що са уловили в мрежите си. Рибното пазарче разполага с хладилни камери за съхранение на улова и съоръжения за производство на лед, който ще пази стоката прясна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular