понеделник, август 15, 2022
НачалоДенятЖП трасето от гарата до летището - приблизително 13 км. с проектна...

ЖП трасето от гарата до летището – приблизително 13 км. с проектна скорост до 80 км/ч.

На 16 юни ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“ обяви търг за „Изготвяне на предварителни проучвания и идеен проект по части железен път и геодезия за изграждане на железопътна връзка между жп гара Бургас и летище Бургас“, съобщава infrastructure.bg.

Общата дължина на отсечката от жп гара Бургас до летище Бургас е приблизително 13 км, от които към настоящия момент се експлоатират 3 км железен път, представляващи част от жп линията Бургас – Сарафово. За да може линията да се използва и за превоз на пътници от жп гара Бургас до летище Бургас и обратно трябва да се изгради ново трасе, чрез отклонение от съществуващата железопътна линия.

Осигуряването на еднопътна, неелектрифицирана железопътна връзка за движение на влакове с проектна скорост до 80 км/ч чрез използване в максимална степен на съществуващата инфраструктура по 8-а жп линия Пловдив – Бургас и 86-а жп линия Бургас – Владимир Павлов – Сарафово ще допринесе за удобен и бърз превоз на пътници между жп гара Бургас и летище Бургас. За целта трябва да се проучи възможността за осигуряване на железопътна връзка за превоз на пътници между жп гара Бургас и летище Бургас, което изисква изготвяне на идеен проект по части железен път и геодезия и изготвяне на предварителни проучвания по части: инженерно-геоложки проучвания; конструктивна за съоръжения; сигнализация; телекомуникации; пътна; технологична.

Предварителните проучвания следва да са за еднопътна, неелектрифицирана жп линия, по която да се извършва превоз на пътници с дизелови мотрисни влакове. За осигуряване на пропускателна способност на проучвания железопътен участък, бъдещият консултант трябва да предвиди на подходящо местоположение разделен пост/спирка за разминаване на пътническите влакове. Трябва да бъде предвидена и гара/спирка при летище Бургас.

При изготвянето на предварителните проучвания консултантът трябва да отчете всички настоящи и бъдещи инвестиционни инициативи на възложителя в района на проекта, и по-конкретно проектите за рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас – Фази 1 и 2, както и проектните решения, залегнали в идейния проект за развитие, изготвен по проект „Техническа помощ за развитие на железопътен възел Бургас“.

Прогнозната стойност на дейностите е 65 000 лева.

Ще спечели офертата с най-ниска цена. Крайният срок за предаване на оферти е 16:45 часа на 25 юни 2015 г.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ако тази линия се продължи до Слънчев бряг ще е нещо наистина стойностно и определено печелившо!

  2. божеей, божке! ама какво става тука бе ! ще похарчат много пари – повеце от пенсията ми – и за кво!

  3. а трябва ли ни таквоз животно ! автобусът пътува почти празен ! Нещо не ми се връзва – пристигам с влака от софия или пловдив и отивам на аерогарата ?! Да не би да пускат авиолиния Бургас – Царево, или Созопол може би?…

  4. 13 км., 80 км/ч. – той даже не може да се наеме и ще трябва да бие спирачки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular