неделя, юли 3, 2022
НачалоДенятДимитър Николов: Искам да имам структура по пътна безопасност, която да е...

Димитър Николов: Искам да имам структура по пътна безопасност, която да е под мой контрол

„Искам да имам структура по пътна безопасност, която да е под мой контрол“ – каза за Радио „Фокус” – Бургас кметът на община Бургас Димитър Николов. През седмицата той входира предложение в Общинския съвет за създаването на ново специализирано общинско звено, което ще се грижи за сигурността и пътната безопасност в общината. Кметът Николов очаква съветниците да го подкрепят.

„Допълнително финансиране за това звено ние не искаме. Ние го правим с икономии от общинския бюджет, но на мен ми трябват такива експерти”, разясни Николов.

По неговите думи, общината не може да дава високи заплати, но кметът се надява да се привлекат отговорни и професионално добре подготвени експерти.

„Сега, когато има даден проблем, се свиква Общинската комисия по безопасност. Това са служители на различни държавни институции. Един е в болнични, друг е в отпуск, трети някой го замества. Единият присъствал на едната сбирка, другият – на другата сбирка. И честно казано, аз не съм доволен. Омръзна ми да чакам някой служител да се накани да дойде на работа, да вземе решение. Искам да имам структура, която да е под мой контрол. Така или иначе кметът е виновен за всичко, което се случва в този град. Поне като си нося отговорността да имам правото да управлявам този процес, а в момента не само, че не мога да го управлявам, а стоя отстрани безучастно и го наблюдавам” , категоричен бе кметът.

По неговите думи, през последните месеци са зачестили пътнотранспортните произшествия, нарушенията на правилата за движение, особено на територията на града.

„Валят непрекъснато писма за изграждането на нови пешеходни пътеки и за затварянето на улици, двупосочните да станат еднопосочни, за отварянето на работни площадки, с което да се затварянето преминаването на пешеходен достъп. Искаме всичко това да го централизираме в една служба като водеща да бъде безопасността”, посочи кметът Николов.

Той каза, че очевидно кризата не влияе на регистрацията на автомобили в Бургас.

„Увеличи се много броят на автомобилите в рамките на града, особено в самия център. Увеличиха се и другите транзитно преминаващи автомобили през града. Това изисква една структура да отговаря за цялата координация. Те ще се занимават с пътните знаци, маркировката, организация на движението, със следенето на движението и контрола. Ще има и много сериозно взаимодействие със службата на КАТ, видеонаблюдиението, интелигентното управление на трафика. В тази структура ще привлечем специалисти по пътно строителство, специалисти по логистика, специалисти по пътна полиция. Всички тези служби, които в момента са разпокъсани и бавно взимат решения относно изграждането или монтирането на някакви преградни съоръжения, сега ще става максимално бързо с водещ мотив съхранението на живота и здравето на хората”, разясни кметът Николов. Той допълни, че в Бургас сме свидетели на много произшествия, за съжаление с фатален край.

„Подведени от емоцията започват да се правят недостатъчно обмислени действия, които вместо да облекчат и да подобрят безопасността, те допълнително дават предпоставки да се случват ПТП-та”, коментира кметът.

Той допълни, че неправилното пресичане и неправилното паркиране на автомобили върху маркираната пешеходна пътека допълнително предизвиква риск от ПТП. По неговите думи, трябва да се подобри личното самосъзнание и поведението си на пътя.

„Да не забравяме, че в този град живеем много хора и живота и здравето са водещи”, заяви Николов.

1 коментар

  1. Браво КМЕТЕ всичко е наред но къде . Детските площадки в М Рудник ако изобщо можем да кажем че са такива са в безобразно състояние.Дърветата не се подрязват,клоните им висят на един човешки бой,израстаците около дърветата са станали на храсталаци.Вие кога посетихте комплекса последно,минахте ли между блоковете?На предната ви кампания за местни избори обещахте че този мандат ще оправите комплекса или тези данакоплатци не заслужават те са втора категория Защо няма фирма която да обслужва паркове и градини?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular